Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: CityNews
Anul şi data apariţiei: 10.06.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Elza Almasi, Tudor Ravoiu
Titlul articolului: FOTO: Oficiali internationali, in inspectie la Pata Rat
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.citynews.ro/cluj/eveniment-29/oficiali-internationali-in-inspectie-la-pata-rat-122197/


O delegatie formata din membrii mai multor organizatii internationale, precum si membri ai Parlamentului European si reprezentanti ai organizatiilor locale pentru drepturile romilor si un reprezentant ONU sunt prezenti in aceste momente in zonele Pata Rat si Cantonului pentru a vedea exact conditiile in care traieste comunitatea roma de aici.

Acestia au vizitat in prima faza locuintele modulare in care au fost mutati cei de pe Coastei, iar acum se afla intre baracile din asa-numitul Dallas. Pe langa reprezentantii organizatiilor clujene, mai sunt prezenti si cativa oameni politici, senatorul PSD Alexandru Codros, deputatul PNL Horea Uioreanu si consilierul judetean PNL Mihai Szeplekan.

Pe una din locuintele modulare se afla un afis pe care scrie “Lagarul de exterminare al lui Apostu, ajutat de Oana Buzatu”. Oficialii urmeaza sa inspecteze si locuintele de pe strada Cantonului, dupa care isi vor prezenta concluziile si vor propune solutii. “Este o situatie grea, e clar ca trebuie o schimbare. Nu pot sa spun ca este o stituatie pe care n-am mai vazut-o, dar sunt sigur ca in perioada urmatoare se va schimba ceva”, a spus Alexandros Tsolakis, analist de politici in cadrul Comisiei Europene.

UPDATE: Dupa ce grupul de lucru al organizatiilor civice, (GLOC) alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene, ai Amnesty International, ai European Roma Rights Center, si ai Programului de Dezvoltare al Natiunilor Unite in Romania, precum si de la Agentia Nationala pentru Romi si alte organizatii nationale si internationale, au vizitat locuintele romilor din Pata Rat si strada Cantonului s-au adunat pentru discutii in casa de rugaciuni destinata comunitatii rome din aceasta zona. Aici au fost prezenti si reprezentantii romilor care au putut discuta cu oficialitatile internationale.

“Ceea ce s-a intamplat la Cluj este un bun exemplu pentru ceea ce trebuie evitat. Este vorba de drepturile omului. Segregarea si discriminarea sunt interzise in Uniunea Europeana, implicit si in Romania”, a spus Fotis Filippou, de la Amnesty International.

O petitie privind incluziunea sociala a romilor, cu 16.000 de semnaturi ai unor cetateni olandezi a fost depusa ieri la Primarie. Reprezentantul Comisiei Europene, Alexandros Tsolakis s-a aratat optimist in ceea ce priveste gasirea unor solutii pentru romii care traiesc in apropierea gropii de gunoi. “Ceea ce am vazut este clar, dar nu vreau sa vorbesc de trecut, azi trebuie sa vedem ce putem face maine, iar viitorul este promitator pentru romi”, a spus Tsolakis.

In cadrul intalnirii au fost prezentate si machete ale locuintelor modulare construite de  Primarie cu care s-a evidentiat faptul ca sunt neincapatoare. Romii insa se arata neincrezatori in privinta ajutorului promis. “Ce ati facut pentru noi atunci cand ne-au adus aici? Acum vreti sa apareti pe prima pagina?”, au spus romii lui Aurel Pascu, liderul Partidei Romilor Cluj. Conflictul a fost aplanat de Ilie Dinca, de la Agentia Nationala pentru Romi. “Conteaza ce o sa facem de acum incolo, eu am fost acolo cand v-au mutat, nu m-ati ascultat”, a spus Dinca.

Acelasi semn de intrebare s-a ridicat si in timpul discutiilor purtate in casa de rugaciuni. “Nu se va intampla niciodata nimic. No stiti ce se intampla in comunitate, nu v-am vazut niciodata pe aici. Eu stiu, stau de opt ani de zile in fiecare zi cu ei, eu i-am angajat, eu le-am dat de lucru”, a spus canadianul Ricardo Veloza, proprietarul firmei de reciclare a deseurilor electrice Dallas Enterprises lui Eniko Vincze, presedintele fundatiei Desire.

“Toata discutia asta este o pierdere de vreme. Nu se face nimic izolandu-i asa la marginea orasului. Asa nici copiii nu merg la scoala, nu sunt educati. Primaria nu face nimic pentru acesti oameni”, a spus Veloza.
Reprezentantii GLOC alaturi de oficialitatile internationale au semnat dupa aceea un memorandum cu municipalitatea, care are in vedere solutii pentru incluziunea sociala  

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.