Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Faclia
Anul şi data apariţiei: 18.12.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: M. Tripon
Titlul articolului: După un an: Impactul evacuării comunităţii de romi din strada Coastei la Pata-Rît
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.ziarulfaclia.ro/dupa-un-an-impactul-evacuarii-comunitatii-de-romi-din-strada-coastei-la-pata-rit/


European Roma Rights Centre (ERRC) şi Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (gLOC) organizează luni, 19 decembrie, la Cluj-Napoca, o „discuţie informală” cu privire la situaţia romilor la împlinirea unui an de la evacuarea lor la Pata-Rît (17 decembrie 2010).

In cadrul evenimentului, reprezentanţii ERRC vor prezenta rezultatele unei cercetări efectuate în comunitatea din Pata-Rît, axate pe impactul major al evacuării asupra calităţii vieţii respectivelor familii. Constatările preliminare ale cercetării relevă un decalaj semnificativ, urmare evacuării din decembrie 2010, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte accesul la un loc de muncă, educaţie de calitate şi asistenţă medicală corespunzătoare. Implicit, gradul de vulnerabilizare faţa de fenomenul discriminării a crescut. ERRC va prezenta stadiul procedurilor judiciare şi administrative în curs, cu privire la legalitatea acţiunilor de evacuare – se precizează într-un comunicat al ERRC, remis presei.

De asemeni, precizează comunicatul, reprezentanţii gLOC vor prezenta infomaţii relevante cu privire la situaţia actuală a membrilor comunităţii din Pata-Rît, speranţele şi aşteptările acestora, dar şi soluţii posibile, inclusiv necesitatea unor proiecte integrate de habitat.

Evenimentul se va desfăşura la sediul CRDE şi CRCR din str. Ţebei nr. 21 (sala de conferinţe, parter), cu începere de la ora 10.

În data de 17 decembrie 2010, cu un preaviz de numai o zi, autorităţile din Cluj au demolat casele a 270 de romi de pe strada Coastei. Locuitorii au fost mutaţi forţat in aşa-numitele locuinţe sociale din Pata-Rît, amplasate lîngă groapa de gunoi a oraşului şi lîngă un depozit de deşeuri toxice.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.