Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 11/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: B. Galca
Titlul articolului: Italia somata sa opreasca amprentarea
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2008-07-11&id=240106


Numele cotidianului

Articolul: 

 
 

Italia somata sa opreasca amprentarea

 
 
 

-- Parlamentul European avertizeaza Roma, printr-o rezolutie adoptata ieri, ca va comite un act de discriminare daca va folosi amprentele prelevate de la tigani

 
   
       
           
   

     
       
   
 

Parlamentul European (PE) le-a cerut ieri autoritatilor italiene sa renunte la prelevarea amprentelor romilor, recomandand o mai buna integrare a acestora la nivel european. Parlamentul European a adoptat decizia cu 336 voturi pentru, 220 impotriva si 77 de abtineri. PE cere totodata autoritatilor italiene sa nu utilizeze amprentele prelevate, in asteptarea evaluarii de catre Comisia Europeana a masurilor propuse, deoarece acest demers ar constitui un act de discriminare.

Legislativul UE invoca protectia copiilor si drepturile lor fun­damentale, denuntand tratarea acestora ca pe niste infractori, care a starnit reactii din partea Consiliului Europei si a mai multor organizatii negu­vernamentale si comunitati religioase. Potrivit documentului adoptat, modalitatea optima de aparare a drepturilor copiilor romi o reprezinta garantarea accesului egal la invatamant, locuinte si ingrijiri medicale de calitate, in cadrul politicilor de integrare si asigurarea protectiei acestora impotriva exploatarii. Deputatii le cer statelor membre sa combata exploatarea minorilor de orice etnie si nationalitate, solicitand totodata ca identificarea acestora sa se faca prin proceduri ordinare si nediscriminatorii, respectand pe deplin toate prevederile legale. Potrivit Mediafax, PE cere totodata statelor membre revizuirea si abrogarea legilor si politicilor discriminatorii, solicitand Comisiei Europene si Consiliului UE sa monitorizeze aplicarea, in cadrul Uniunii Europene, a tratatelor si directivelor privind masurile de combatere a discriminarii si libera circulatie, precum si sa sanctioneze orice abatere de la acestea. Euro­par­lamentarii si-au exprimat ingrijorarea fata de conceptia administratiei italiene, potrivit careia prezenta taberelor de romi in imprejurimile marilor orase constituie o urgenta sociala intrinseca, cu implicatii asupra ordinii si sigurantei publice, care justifica declararea starii de urgenta pe o perioada de 12 luni. Totodata, documentul saluta initiativa Comisiei de a crea un grup de lucru anti­discriminare compus din reprezentanti ai tuturor statelor membre si solicita asocierea comisiei parlamentare competente, precum si asigurarea accesului deplin al acesteia la activitatea grupului de lucru.

Cearta PNL-PD-L in PE

Europarlamentarii PNL i-au acuzat pe cei ai PD-L ca au preferat sa fie tacuti in cazul deciziei am­pren­tarii romilor din Italia, pentru a nu supara gru­pul PPE din care fac parte. Democrat-libe­ralii au replicat ca rezolutia dezbatuta in forul legislativ european, sustinuta si de liberali, se bazeaza pe documente false. Disputa a avut loc la dezbaterile din PE de ieri privind decizia Guvernului italian de ampretare a romilor. Eurode­putatul PNL Renate Weber a precizat, pentru NewsIn, ca dintre colegii democrat-liberali doar Marian Jean Marinescu a avut o interventie in plenul PE, luni, cand au avut loc dezba­terile pe subiect, restul preferand tacerea. Weber a tinut sa remarce tacerea lui Traian Basescu pe tema amprentarii romilor. Europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa a precizat ca problema PPE este ca rezolutia se bazeaza pe un document fals si ca ceea ce solicita popularii este o discutie pe "probe adevarate", nu pe preluari din ziare. (A.H.)

Bogdan GALCA 

 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.