Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 24-06-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Andrei GHICIUSCA
Titlul articolului: Bataia italiana
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2008-06-24&id=239232


Numele cotidianului

Articolul: 

Bataia italiana

 
 
 

-- Un roman de etnie roma a fost batut cu bestialitate de oamenii legii din Milano, pentru ca a facut public faptul ca acestia i-au agresat cei doi copii minori

 
   
       
           
   

     
       
   
 

O familie de romani de etnie roma, printre care si doi copii, a fost batuta cu salbaticie de politistii italieni, la Milano, acestia fiind amenintati cu moartea in cazul in care nu vor parasi Italia.

Stelian Covaciu a fost lovit pana la sange de patru politisti, la sfarsitul saptamanii trecute, langa baraca unde locuia cu familia sa, in apropierea pietei Tirana din Milano. Dupa agresiune, barbatul, care este misionar evanghelic penticostal, a fost internat in spitalul San Paolo, unde s-a constatat ca a suferit o trauma craniana si semne de lovituri puternice. Politistii l-au interogat, dar el nu a vrut sa inainteze un denunt temandu-se sa nu fie expulzat, deoarece nu a gasit inca un loc de munca. Potrivit Rompres, incidentul s-a petrecut la cateva zile dupa ce copiii lui Stelian - o fata de 12 ani si un baiat de 14 ani - fusesera batuti de doi agenti in civil, care au tipat la ei: "Tigani imputiti, daca nu plecati va omoram si distrugem totul", relateaza ziarul italian Liberazione. Speriat dupa agresarea fetitei sale, Rebecca, romanul a contactat imediat asociatia din care face parte, "Everyone", care a transmis un comunicat urgent tuturor publicatiilor si televiziunilor din Italia, in care povestea incidentul. Suparati de mediatizarea cazului, politistii peninsulari care i-au agresat pe copii s-au hotarat sa-i aplice o corectie capului familiei, pentru indrazneala lui. "Ai comis o eroare vorbind cu jurnalistii, o eroare ce nu mai trebuie sa se repete", i-a spus unul din politisti mamei fetitei. Si au inceput sa-l bata pe Stelian. "Sa nu spui la nimeni, altfel te asteapta lucruri si mai rele'', i-au spus politistii inainte de a pleca romanului, care era mai mult mort decat viu. Sotia lui Stelian a reusit insa sa ia numarul unuia din echipajele politistilor. Cei patru agresori au fost recunoscuti de fetita romanului, Rebecca, iar chestura din Milano a promis ca va ancheta cazul.

Premiata de UNICEF

Anchetatorii italieni au negat insa faptul ca Stelian ar fi fost lovit, afirmand ca agenti ai Politiei Feroviare s-au deplasat la familia Covaciu pentru a-i indeparta din baraca, "respingand rezistenta barbatului" cu metode care au evitat "conflictul si tensiunile".

Familia Covaciu a plecat din Romania in urma cu doi ani din orasul Arad. S-au stabilit la Milano in baraci abuzive evacuate treptat de fortele de ordine si au stat si la Napoli. Dupa incendierea taberei din Ponticelli s-au temut insa si au revenit la Milano. Familia romanilor, conoscuta drept una linistita, care nu creeaza probleme, are si doi copii Ion, de 14 ani si Rebecca, de 12 ani. Fetita este un copil talentat la desen, iar picturile ei au fost chiar expuse si achizitionate de Arhiva istorica din Napoli pentru Ziua Mondiala a Memoriei din 2008, primind premiul UNICEF pe anul 2008.

Incidentului i se adauga faptul ca Mateo Salvini, deputat din partea Ligii Nordului, i-a comparat pe tigani cu niste sobolani, fara ca nimeni sa reactioneze. Pe de alta parte, Primaria orasului Padova, din nordul Italiei, intentioneaza sa "inroleze" politistii romani pentru combaterea microcriminalitatii din Europa de Est. Peste mai putin de o luna, asesorul la Primaria din Padova, Marco Carrai, si comandantul politiei locale, Lucio Terrin, se vor deplasa in acest sens la Arad, pentru a semna un acord cu Ministerul de Interne roman.

Andrei GHICIUSCA 

 
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.