Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 19-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Catalina Mihai, Claudia Stanila
Titlul articolului: Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a angajat români la negru
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/ministrul_italian_de_interne_roberto_maroni_a_angajat_romani_la_negru-74115.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a angajat români la negru

19 Feb 2009 Catalina Mihai, Claudia Stanila

Între 1998 şi 2000, Roberto Maroni, pe atunci parlamentar, a dat telefoane la Consulatul român ca să pună pile pentru menajera sa şi alţi doi muncitori, toţi români, cu vize expirate. Acum el este ministru de Interne al Italiei şi printre cei mai vehemenţi politicieni la adresa imigranţilor români.

Consulul general al României la Torino, Iulia Buje, a declarat pentru Cotidianul că italienii ne-au descoperit infractori abia în 2007. „Până atunci făceau tot ce puteau pentru a ne aduce aici, deoarece italienii refuzau să mai facă unele munci.“ Doamna Buje a precizat că numărul infractorilor români este în realitate redus şi că este vorba despre o problemă „instrumentată politic“ şi folosită atât de politicienii de stânga, cât şi de cei de dreapta, cei mai virulenţi fiind Walter Veltroni şi Roberto Maroni.

Referitor la actualul ministru de Interne, Roberto Maroni, Iulia Buje a dezvăluit pentru Cotidianul că, în perioada 1998-2000, Maroni a sunat de mai multe ori la Consulatul României la Milano pentru a interveni pentru trei angajaţi români ai săi. Iulia Buje, care era consul la Milano atunci, susţine că a vorbit personal de două ori cu Roberto Maroni, care dorea reglementarea situaţiei a trei români care lucrau pentru el, printre care o menajeră. Maroni, pe atunci parlamentar şi care fusese ministru de Interne în 1994-1995, ştia că aceşti români lucrau ilegal în Italia, a mai precizat Iulia Buje. În acea perioadă, românii care voiau să muncească în Italia îşi făceau pierdute paşapoartele pentru a nu le putea fi verificate vizele şi se prezentau la consulatele româneşti pentru a le fi acordate declaraţii consulare care să le ateste identitatea. Foarte mulţi italieni preferau să angajeze ilegal români pentru a nu plăti taxe şi impozite.

Unul dintre asistenţii lui Maroni a declarat pentru Cotidianul că nu înţelege de ce ar fi avut nevoie Maroni de angajaţi români, din moment ce nu are nici o fabrică. Atunci când i-am precizat că era vorba despre angajaţi personali care lucrau în casa lui Maroni, asistentul ne-a spus că nu discută viaţa privată a ministrului.

Consulul român la Torino afirmă că şi alţi politicieni au intervenit pentru angajaţii lor români, unul dintre ei fiind Pier Ferdinando Casino, ales în 1999 europarlamentar şi între 2001 şi 2006 preşedinte al Camerei Deputaţilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.