Căutare Numele cotidianului: Cotidianul
Guvernul italian a cerut un vot de incredere joi seara in Senat pentru amendamentul de la legile sigurantei referitor la expulzarea cetatenilor UE considerati un pericol la adresa societatii.
Premierul Romano Prodi a reusit sa obtina un vot favorabil foarte strins, cu doar 160 de voturi pentru si 158 de voturi contra, cu o abtinere. Prodi a rescurs la votul de incredere pentru a-i convinge pe membrii coalitiei de guvernamint sa renunte la neintelegerile pe nuantele legii sigurantei. Este pentru a 24-a oara cind Prodi cere increderea Parlamentului pentru un proiect legislativ. a supravietui, a trebuit sa conteze pe votul favorabil al celor citiva senatori numiti pe viata de presedinte pentru serviciile aduse statului. In Senat, Prodi are doar cu doi sustinatori mai mult decit opozitia. De cind a venit la putere, in mai 2006, Prodi a cerut votul de incredere de 24 de ori, pentru a pune capat neintelegerilor din propria coalitie. Proiectul va trece acum in Camera Deputatilor, unde de asemenea trebuie sa fie votat pentru a deveni lege. Decretul-lege privind expulzarea cetatenilor comunitari a intrat in vigoare pe 2 noiembrie, dupa adoptarea sa de urgenta in Consiliul de Ministri, dar are nevoie de aprobarea ambelor Camere ale Parlamentului.
In sprijinul utilitatii legii de expulzare, primarul Romei, Walter Veltroni, a vorbit despre o diminuare a fluxului de imigranti din tarile care au aderat recent la UE, inclusiv Romania, intr-un interviu acordat cotidianului italian online RomaCitta. "Exista perceptia ca fluxul de persoane provenind din tarile care au aderat recent la UE s-a diminuat: lumea pleaca de buna voie si datorita asistentei pentru repatriere acordata de Roma", a explicat Veltroni.
Astfel, numarul autocarelor care vin din Romania este, pentru prima data dupa multe luni, mai mic decit numarul autocarelor care pleaca din Italia cu destinatia Romania, ceea ce arata ca au plecat mai multi imigranti romani decit au venit, dupa adoptarea decretului de lege care permite expulzarea cetatenilor comunitari care reprezinta un risc pentru siguranta publica, a afirmat si chestorul capitalei italiene Marcello Fulvi.
In acelasi timp, procesul de integrare a strainilor in societatea italiana prezinta primele sale "deficiente", subliniate de sentimentul crescind de xenofobie si intoleranta, mai ales fata de romani si de persoanele de etnie roma, releva raportul anual pe 2007 al centrului italian de cercetari socioeconomice Censis.
|
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |