Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 01.09.2006
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Popescu
Titlul articolului: Romani exploatati in Italia


Un saptaminal italian denunta conditiile de "sclavie" in care traiesc imigrantii, inclusiv romani, care lucreaza la cules de rosii.

 

Un ziarist italian de la saptaminalul "LEspresso", care s-a dat drept imigrant roman, a denuntat conditiile de sclavie in care traiesc imigrantii care lucreaza la cules de rosii in provincia italiana Foggia (sud). In reportajul intitulat "Eu, sclav in Puglia", Fabrizio Gatti denunta faptul ca imigrantii sint exploatati, primesc salarii mici, sint batuti daca protesteaza si traiesc in conditii precare.

 

Potrivit reportajului, intre 5.000 si 7.000 de imigranti lucreaza in zona (majoritatea din Africa si Europa de Est), de la sase dimineata pina la 22.00 pentru 20 de euro pe zi, daca au norocul de a-si primi salariul.

Este ceva normal ca, in ziua de plata, un apel anonim sa avertizeze politia ca intr-o anumita ferma lucreaza imigranti clandestini, dupa care agentii ii retin pe cei gasiti fara acte in regula, iar acestia nu-si mai primesc salariile cuvenite.

 

 

Ziaristul povesteste ca, la una dintre ferme, a fost sfatuit sa-i duca patronului o "prietena" daca doreste sa-si gaseasca de lucru imediat, iar la alta ferma a fost martorul loviturilor pe care le-a primit un roman in virsta de 60 de ani pentru ca deteriorase o cutie cu rosii cind o urca in camion. Organizatia Medici fara Frontiere arata ca imigrantii se imbolnavesc din cauza proastelor conditii sanitare: traiesc in cladiri abandonate si duc lipsa de apa potabila sau curent electric, iar 30% au fost abuzati.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.