Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 8/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ana Maria Merticaru
Titlul articolului: Premierii României şi Italiei cer ajutor de la UE pentru rezolvarea problemei romilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/actualitatea/premierii-romaniei-italiei-cer-ajutor-ue-rezolvarea-problemei-ro.html?3927;1029618


Numele cotidianului

Articolul:

Premierii României şi Italiei cer ajutor de la UE pentru rezolvarea problemei romilor
de Ana Maria MERTICARU

Premierii României şi Italiei cer ajutor de la UE pentru rezolvarea problemei romilor

Premierul român, Călin Popescu Tăriceanu şi omologul său italian, Romano Prodi au semnat, ieri, la Roma, o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso pe tema fluxurilor migratorii, cu referire clară la minoritatea romă.

Cei doi premieri consideră că răspunsul cel mai eficient în această problemă trebuie să vină din partea Uniunii Europene, în condiţiile în care state membre nu-şi pot împiedica cetăţenii să-şi exercite dreptul la liberă circulaţie, iar alte state membre nu sunt în măsură să absoarbă un număr important de persoane, în condiţiile în care nu au întotdeauna mijloacele adecvate. Tăriceanu şi Prodi mai spun că abordarea acestei probleme trebuie să ia în considerare două aspecte: integrarea socială a populaţiilor mai puţin favorizate şi cooperarea între statele membre în termeni de gestionare a mişcării populaţiilor lor.

Discuţiile dintre cei doi şefi de guverne par să fi fost cordiale – deşi ele au avut loc într-un Palat Chigi păzit de un număr impresionant de poliţişti, cam mare pentru vizita unui „prieten”, cum l-a numit Prodi pe Tăriceanu. În faţa mulţimii de ziarişti care a aşteptat declaraţiile comune, au apărut un Prodi zâmbitor şi un Tăriceanu puţin crispat. Prodi a insistat pe ideea prieteniei care a legat mereu România şi Italia, ce nu poate fi pusă în discuţie „din cauza unei minorităţi infractoare pe de o parte, şi a unei minorităţi xenofobe de cealaltă parte”.

Prodi e mulţumit de măsurile lui Tăriceanu

Premierul italian a insistat că Roma nu are în vedere expulzări în masă şi că decretul adoptat în regim de urgenţă, săptămâna trecută, nu conţine măsuri pripite, ci concrete şi respectă directiva europeană privind libera circulaţie. În plus, el a subliniat că nu se au în vedere restricţii pe piaţa muncii, pentru că „nu se doreşte în nici un fel discriminarea comunităţii româneşti”. Prodi s-a arătat satisfăcut de măsurile concrete cu care a venit premierul Tăriceanu la Roma, măsuri poliţieneşti, juridice şi privind sporirea activităţii consulare, considerând că aceasta este o dovadă că autorităţile române sunt dispuse la cooperare pentru rezolvarea problemei imigranţilor.

Începând prin a-şi exprima „regretul faţă de crima comisă de un cetăţean român”, premierul Tăriceanu a vorbit despre cooperarea cu Italia - la nivel poliţienesc, prin trimiterea a 30 de poliţişti români care vor face parte dintr-un grup operaţional comun şi la nivel judiciar, prin trimiterea de magistraţi delegaţi în Italia şi sporirea activităţii consulare „pentru ca românii care muncesc cinstit în această ţară să se simtă apăraţi”. În plus, a insistat că educaţia este principalul factor care stă la baza integrării eficiente.

Miercuri dimineaţă, Tăriceanu a fost primit în audienţă privată de papa Benedict al XVI-lea, care a fost de acord cu premierul român că “un întreg popor nu poate fi etichetat după fapta unui individ”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.