Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15-11-2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Irina Cristea, Gabriela Antoniu
Titlul articolului: Zvonuri la Roma, vot la Strasbourg
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/108958/zvonuri-la-roma-vot-la-strasbourg


Numele cotidianului

Articolul:

Zvonuri la Roma, vot la Strasbourg

2007 11 15| de Irina Cristea, Gabriela Antoniu

În presa italiană se înmulţesc informaţiile false despre români şi România.

În urmă cu două zile, cotidianul Il Secolo XIX a publicat un material privind presupusa existenţă în România a taberelor de antrenament ale reţelei Al-Qaida. SRI a informat însă că este vorba despre un caz vechi şi că suspecţii pomeniţi de presa italiană au fost expulzaţi din România.
Jurnalul National

O ştire despre un român arestat la Verona, care transporta în portbagajul maşinii cadavrul unei tinere, s-a dovedit a fi inexactă. Suspectul este în realitate ucrainean, potrivit poliţiei italiene.

Indiferent de nota articolelor, românii şi decretul-lege privind expulzările continuă să ţină prima pagină în mass-media din "Cizmă", dar au provocat discuţii înflăcărate şi la Strasbourg.


SE VOTEAZÅ. Parlamentul European urmează să adopte azi o rezoluţie cu privire la libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene, dezbaterile pornind de la decretul-lege al Guvernului Romano Prodi.

Comisarul european pentru Justiţie şi Afaceri Interne, Franco Frattini (foto), a fost criticat de grupul socialist şi de liberalii din Parlamentul European, care şi-au arătat dezaprobarea faţă de declaraţiile făcute pe parcursul crizei de fostul membru al Guvernului de dreapta condus de Silvio Berlusconi. Se pare că va avea câştig de cauză varianta de rezoluţie susţinută de liberali (ALDE), socialişti (PSE) şi ecologişti, şi nu cea înaintată de popularii europeni (PPE).

În text se arată că autorităţile italiene nu au dreptul să recurgă la expulzări colective şi că cetăţenii vizaţi pot face apel la decizia autorităţilor peninsulare. De asemenea, sunt menţionate demersurile întreprinse de premierii celor două state pentru calmarea situaţiei, dar şi necesitatea unei mai bune integrări sociale a minorităţii rome pe întreg teritoriul UE.


REACŢIE. Deputatul PD Sorin Frunzăverde, membru al grupului Popularilor Europeni, ne-a declarat că proiectul de rezoluţie al PPE condamnă cu destulă duritate incidentele recente din Italia. El este convins că una din cele două rezoluţii va fi votată astăzi în Parlamentul European. "Din nefericire, rezoluţia socialiştilor este mai puţin tranşantă. Ar fi trebuit să se apeleze la o singură rezoluţie, cea a PPE, deoarece prezintă toate inadvertenţele între textul decretului italian şi legislaţia europeană", a adăugat Sorin Frunzăverde.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.