Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 5/3/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca papadopol
Titlul articolului: Uninominal cu iz neconstitutional
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/display.php?data=2008-03-05&id=234120


Numele cotidianului

Articolul:

Uninominal cu iz neconstitutional

 
 
 

-- Deputatii au aprobat ieri actul normativ care contine amendamente la limita legii fundamentale

 
   
       
           
   

     
       
   
 

Proiectul de lege privind votul uninominal a fost adoptat ieri de Camera Deputatilor, in urma unor dezbateri de peste sase ore. Noua lege prevede si alegerea prin uninominal a presedintilor de consilii judetene. Fata de forma proiectului de la comisie, alesii au mai modificat doar modalitatea de redistribuire a mandatelor.

Amendamentul privind alegerea sefilor de consilii judetene prin uninominal, impusa de social-democrati, a fost sustinuta de PD-L, in timp ce liberalii si udemeristii au subliniat ca nu este momentul unei astfel de modificari, invocand pericolul ca acest articol sa fie atacat la Curtea Constitutionala. Cele doua formatiuni aflate la guvernare au apreciat ca alegerea sefilor de consilii judetene prin uninominal ar putea fi reglementata ulterior, prin modificarea legii alegerilor locale. PRM s-a opus amendamentului, sustinand ca acesta ar crea o problema in judetele unde romanii sunt minoritari. Tot ieri, deputatii au modificat modalitatea de redistribuire a mandatelor. Ei au adoptat un amendament al deputatului PSD, Anghel Stanciu, care propune o modalitate de redistribuire in functie de numarul de voturi obtinute de fiecare partid sau alianta in colegii. Amendamentul lui Stanciu nu a fost sustinut de PNL, deputatul Mihai Voicu afirmand ca acesta introduce un criteriu strain luptei politice, respectiv geografia. UDMR a conditionat votul asupra proiectului cu acceptarea amendamentelor Uniunii, care ar "permite comunitatii maghiare sa aiba o reprezentare corecta in Parlament". Cu toate acestea, toate amendamentele sustinute de deputatul Uniunii, Marton Arpad, au fost respinse pe rand. Desi UDMR solicita eliminarea pragului electoral pentru minoritati, sau micsorarea pragului alternativ pentru formatiunile care nu au obtinut 5% la nivel national, prin castigarea a doar patru mandate de deputat si doua de senator, alesii au mentinut varianta initiala elaborata de comisie. Astfel, pragul electoral pentru partidele politice a ramas la 5%, iar cel alternativ la sase mandate de deputat si trei de senator. Deputatii PSD au sugerat udemeristilor sa se alieze cu PCM daca vor sa intre in Parlament. O alta solicitare a Uniunii, de retrimitere a proiectului la comisie pentru a se lucra si asupra delimitarii colegiilor uninominale, a fost respinsa la randul ei de deputati. Acestia au votat pentru propunerea peremistului Lucian Bolcas, potrivit careia delimitarea colegiilor se va stabili prin hotarare de guvern, conform hotararii comisiei parlamentare speciale. Marton Arpad a cerut, de asemenea, reducerea sumei ce trebuie depusa de fiecare candidat la Parlament de la 5 salarii minime brute pe economie la doar trei salarii. Deputatii au pastrat insa prevederile din textul initial. PRM, prin vocea liderului Lucian Bolcas, propusese chiar eliminarea acestor articole si avertizase ca acestea sunt neconstitutionale pentru ca ignorase dreptul la vot.

Basescu sta cuminte

Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, Valeriu Turcan, ca nu va ataca la Curtea Constitutionala un eventual articol de lege privind alegerea prin vot uninominal a presedintilor de consilii judetene. "De altfel, aceasta prevedere se regasea si in varianta de lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea si ea nu a fost atacata la Curtea Constitutionala de seful statului", a spus Turcan. In pofida acestui anunt, reglementarea privind alegerea prin uninominal a sefilor de consilii judetene ar putea fi atacata la Curte de PRM, care s-a opus vehement introducerii acestui amendament. (R.I.P.)

Raluca PAPADOPOL 

 
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.