Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 13/03/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Lucian Gheorghiu
Titlul articolului: Curtea Constitutionala a dat verde uninominalului
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/index.php?id=18471&art=44551&cHash=8e8b761afa


Numele cotidianului

Judecatorii Curtii au respins contestatia PRM si PC. Legea uninominalului a fost promulgata aseara de seful statului. Urmeaza marea batalie a decuparii colegiilor uninominale.

De Ziua Copilului, sefii de Consilii judetene

vor fi votati uninominal

In urma deliberarilor de ieri, Curtea Constitutionala a respins ca neintemeiata sesizarea a 26 de senatori PRM si PC la Legea uninominalului. Dupa ce motivarea Curtii va fi publicata in Monitorul Oficial (in decurs de o saptamina), legea va fi trimisa la Presedintie pentru a fi promulgata. Seful statului are la dispozitie 20 de zile pentru a emite decretul de promulgare. Tinind cont de ultimele declaratii favorabile legii facute de Traian Basescu, este posibil ca legea sa intre in vigoare in maximum doua saptamini. Daca se respecta acest calendar, se poate spune ca prevederea privind alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal va putea fi aplicata la alegerile din 1 iunie a.c., iar in ceea ce priveste desfasurarea scrutinului pentru Camera Deputatilor si Senat in colegii uninominale nu mai exista nici o problema.

Contestatarii legii au reactionat prompt dupa aflarea deciziei. Vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas, a declarat ca “decizia Curtii nu a fost luata astazi (ieri - n.a.), ci inca de vineri, 7 martie, cind Traian Basescu a declarat ca legea este constitutionala si ca supararea unor partide nu este justificata. De fapt, orice spune acum Traian Basescu nu mai este contrazis de nimeni”. La rindul sau, presedintele PRM, C. V. Tudor, a afirmat ca “instanta constitutionala trebuie desfiintata deoarece face un rau imens societatii si a devenit un instrument politic nerusinat in mina presedintelui Basescu”. Liderul PC, Daniela Popa, a mentionat ca respingerea contestatiei a fost cauzata de un viciu de procedura. “Sesizarea a fost depusa direct la Curte. In mod normal, ea trebuia remisa secretarului general al Senatului si acesta urma sa o trimita Curtii Constitutionale. Nu stiu, dar banuiesc ca in acest caz nici macar nu a mai contat fondul sesizarii”, ne-a declarat Daniela Popa. Reamintim ca PRM si PC au contestat 9 articole din lege, printre acestea fiind si alegerea uninominala a presedintilor Consiliilor Judetene.

Cheia alegerii uninominale a senatorilor si deputatilor o reprezinta insa modul in care va fi facut decupajul colegiilor uninominale. De fapt, aici se va da adevarata batalie. In functie de felul in care vor fi constituite intr-un judet colegiile uninominale, unii candidati sau partide ar putea obtine avantaje decisive la urne. De exemplu, daca un colegiu va cuprinde mai multe localitati cu primari din acelasi partid politic, respectiva formatiune politica va fi sigura ca va obtine un scor electoral foarte bun in respectivul colegiu. Conform celor stipulate in lege, partea practica a decupajului va fi realizata in Parlament, in cadrul Comisiei de Cod electoral, si va fi “legalizata” prin hotarire de guvern.

“In comisie, fiecare partid va prezenta varianta proprie de decupaj. In cazul in care intr-un judet nu se inregistreaza divergente intre variantele prezentate, atunci nu vor fi probleme. Daca vor fi in divergente, decupajul se va decide prin vot”, ne-a declarat Mihai Voicu (PNL), presedintele Comisiei de Cod electoral.

Ce prevede legea

• Alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin

•Teritoriul national este impartit in 42 de circumscriptii electorale echivalente celor 41 de judete si municipiului Bucuresti

• Fiecare circumscriptie electorala are in componenta un anumit numar de colegii uninominale echivalente cu numarul de mandate de deputati sau de senatori din judetul respectiv

• Pragul electoral pentru partide este de 5%; exista si un prag alternativ care da dreptul de a accede in Parlament partidelor care nu au 5%, dar au candidati cistigatori in sase colegii la Camera si in trei colegii la Senat

• In fiecare colegiu, un partid politic are dreptul sa inscrie un singur candidat pentru fiecare Camera

• Candidatii care obtin intr-un colegiu uninominal 50% plus un vot devin automat parlamentari daca partidul din care fac parte are minimum 5%; toate voturile obtinute de candidati se insumeaza la zestrea judeteana si pe tara a partidelor din care fac parte.

• Romanii din strainatate isi aleg - dintre ei - patru deputati si doi senatori

E promulgata!

Presedintele Traian Basescu a anuntat aseara pe aeroportul din Stockholm ca a promulgat legea privind votul uninominal. “Am promulgat legea votului uninominal si am trimis-o prin curierul diplomatic la Bucuresti, astfel ca legea va fi publicata miine (n.red - azi) in Monitorul Oficial”, a declarat seful statului la bordul aeronavei prezidentiale. (Cristian Oprea, Stockholm)

istiga cu 50% plus 1 vot un colegiu, dar al carui partid nu atinge pragul electoral de 5%.

Despre faptul ca prevederea referitoare la votul uninominal pentru presedintii de Consilii Judetene este neconstitutionala se stia dinainte ca aceasta sa fie introdusa in lege. Potrivit unor surse din conducerea PSD, ea a fost introdusa, cu acceptul tacit al PNL si PD-L, tocmai pentru a fi baza unei contestatii la CCR. De altfel, la numai trei zile de cind tot ei au votat legea, liderii politici sustin ca judecatorii de la Curte vor scoate din text uninominalul pentru baronii locali. „PNL a tras atentia ca reglementarea privind sefii judeteni ar putea genera o contestatie. De aceea am cerut sa o legiferam separat. In plen, PNL s-a abtinut la acest articol. Consecinta sesizarii Curtii, presedintii Consiliilor Judetene vor fi alesi pe lista si se va intirzia promulgarea legii“, a declarat joi secretarul general al PNL, Dan Motreanu. Chiar si membrii Comisiei de Cod electoral, adica cei care au elaborat textul legii, sint sceptici ca uninominalul va fi aplicat pentru alegerile locale din iunie.

Deputatul PSD Florin Iordache, membru in Comisia de Cod electoral, a declarat joi intr-o conferinta de presa ca la alegerile locale din luna iunie presedintii de Consilii Judetene nu vor fi alesi prin vot uninominal, dupa ce legea a fost contestata la Curtea Constitutionala. Iordache, citat de NewsIn, a vorbit si despre riscul ca alegerea parlamentarilor sa se faca tot pe liste. „Imi este teama ca, daca se tot contesta anumite prevederi din aceasta lege, vom avea alegeri parlamentare tot prin actualul sistem. Unii politicieni alta declara si alta sustin. La televizor spun una, in discutiile din afara camerelor de luat vederi sustin altceva“, a anticipat Iordache.

Trasarea colegiilor uninominale prin hotarire de guvern este iarasi o mare problema. Daca judecatorii de la CCR vor decide ca sesizarea PRM este intemeiata, trasarea colegiilor se va putea face numai prin lege, care va trebui sa treaca din nou prin toate fazele procedurale din Parlament, plus negocierile de rigoare intre partide, estimate a dura cel putin citeva luni. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu, se arata nedumerit in legatura cu acest subiect, el explicind ca, daca Guvernul nu poate adopta o HG, „atunci nu stiu cum ar trebui sa fie trasate colegiile“. Oricum, Guvernul si-a luat masuri de precautie, deoarece, dupa cum sustine Dan Motreanu, daca in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a legii comisia electorala nu elaboreaza harta colegiilor uninominale, Executivul adopta automat o hotarire, fara consultarea partidelor. Evident ca, instantaneu, respectiva HG va fi contestata, de unde va rezulta o noua aminare.

Intrebat de Cotidianul in legatura cu analiza mentionata, Viorel Hrebenciuc a declarat ca „nimeni nu poate sa faca acum analize si estimari“, sustinind ca nu a intocmit un astfel de document. Insa negociatorul PSD a tinut sa lanseze un avertisment la adresa baronilor locali – exact aceia care l-au atacat saptamina trecuta – explicind ca uninominalul i-ar putea extermina din punct de vedere politic. „Ei sint disperati ca vor sa nu mai fie schimbati din functie, d-aia vor uninominal. Dar daca se face vot uninominal, nu inseamna ca vor cistiga tot astia care sint acum. Vor fi monstri sacri care sa nu mai fie alesi si necunoscuti care vor obtine voturi si vor deveni persedinti la Consiliul Judetean. Si chiar si asa, vor avea nevoie tot de voturile partidului, de voturile consilierilor judeteni ca sa-si treaca proiectele, ca legislatia nu a fost schimbata ca sa le dea lor putere absoluta“, a afirmat Hrebenciuc.

Totusi, pentru orice eventualitate, Hrebenciuc ar fi facut demersuri pe linga liberali si pe linga UDMR ca amendamentul cu pricina sa nu treaca de Parlament, in ciuda dispozitiilor date public pesedistilor pentru a-l vota. Surse din conducerea PNL sustin ca saptamina trecuta, chiar dupa sedinta BPN a PSD, Hrebenciuc s-a dus la presedintele liberal al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, pentru a-i cere sa-i convinga pe liberali sa se opuna acestui amendament, mentionindu-i liderului PNL ca ar avea sprijin in acest sens si din partea deputatilor UDMR.

Deputatii PSD au fost somati sa se prezint astazi la Palament in corpore si au fost avertizati ca votul la legea uninominalului va fi... uninominal. O parte a parlamentarilor PSD si-au exprimat dezacordul fata de sistemul de vot, in special fata de cel privitor la Consiliile Judetene. Marian Saniuta, Ovidiu Musetescu si Eugen Bejinariu au pledat impotriva acestuia, argumentind ca partidul este dezavantajat atit electoral, cit si din cauza mult discutatei sporiri a puterilor baronilor locali. Nici unul dintre opozanti nu va avea, insa, curajul sa voteze impotriva, deoarece votul va fi si deschis, si inregistrat de presa. Pentru aceasta varianta, liderii PSD sustin ca au o formula de rezerva, si anume un „aranjament“ cu PRM, care va contesta uninominalul la Curtea Constitutionala. Contestarea va duce ori la anularea legii, ori, cel putin, la aminarea aplicarii ei, ceea ce va face ca alegerile de anul acesta sa se desfasoare tot pe sistemul de vot clasic al listelor.

  • Geoana leaga uninominalul de anticipate

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca votul de astazi asupra legii uninominalului va fi decisiv pentru clarificarea situatiei politice. Geoana a precizat ca reprezentantii PSD vor propune, in plenul Camerei, un amendament prin care si presedintii de Consilii Judetene sa fie alesi prin vot uninominal. Presedintele PSD a apreciat ca, dupa votul asupra legii uninominalului, devine „obligatorie“ adoptarea de catre partide a unei decizii cu privire la eventualitatea declansarii alegerilor anticipate. Geoana a mai spus ca, in functie de votul de astazi si de atitudinea sefului statului privind anticipatele, PSD va convoca un comitet executiv, in urmatoarele zile, in care sa adopte o decizie cu privire la anticipate si, eventual, la motiunea de cenzura.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.