Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 17/09/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: M.T.
Titlul articolului: Bruxellesul aruncă problema minorităţii rrome în curtea statelor membre - yurcsany: Temerile conform cărora autonomia unei minorităţi conduce la separatism, exagerate
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/lumea/bruxellesul-arunca-problema-minoritatii-rrome-in-curtea-statelor-membre.html?3929;3188792


Numele cotidianului

România a cerut o strategie europeană pentru integrarea rromilor, Comisia susţine că nu e o problemă de competenţa ei

Regele rromilor din România, Florin Cioabă, critică poziţia CE şi cere o Agenţie Europeană pentru RRomi


Bruxellesul aruncă problema minorităţii rrome în curtea statelor membre

Primul summit european organizat vreodată pentru a dezbate problemele cu care se confruntă etnicii rromi din statele Uniunii Europene a debutat, ieri, la Bruxelles, cu stângul. Chiar dacă mai mulţi înalţi oficiali europeni au recunoscut că problemele minorităţii rrome sunt stringente, ei nu au considerat că o eventuală strategie europeană pentru îmbunătăţirea situaţiei acestora este o urgenţă. „În secolul al 21-lea, situaţia rromilor este o pată pe conştiinţa Europei”, a spus comisarul european pentru Afaceri Sociale, Vladimir Spidla, dar, aşa cum şeful Executivului de la Bruxelles, Jose Manuel Barroso, a insistat: principalele instrumente pentru includerea rromilor se află în mâinile statelor membre, acestea deţinând competenţele pentru politicile relevante pentru incluziunea socială. „Trebuie să evităm să lăsăm impresia că situaţia dramatică a rromilor poate fi rezolvată de la Bruxelles. O astfel de abordare ar fi iresponsabilă”, a declarat Barroso, chiar dacă România a solicitat Comisiei Europene o strategie la nivel comunitar.

Bruxelles a făcut „tot posibilul“ împotriva discriminării etnice În mod ironic, ieri, şeful Co­misiei Europene a declarat că Executivul comunitar a făcut „tot posibilul” împotriva discriminării rromilor, chiar dacă recent aceeaşi instituţie a dat „undă verde” amprentării nomazilor de italieni.„Denunţaţi discriminarea etnică.

Comisia a făcut tot posibilul în acest sens. Respingem orice stigmatizare la nivelul UE. Oricine trebuie să îşi poată trăi viaţa liber de orice discriminare şi persecuţie“, a spus Barroso.

Poziţia Bruxellesului a fost însă, ieri, sancţionată de Florin Cioabă, regele rromilor, care a denunţat lipsa unei strategii comune la nivel european privind minoritatea, dar şi apro­barea măsurilor Romei de Bru­xelles, care creează un precedent, informează Agerpres. Mai mult, Cioabă, care este şi pre­şedinte al Centrului Creştin al RRomilor, a cerut Comisiei crearea unei structuri de coordonare a politicilor pentru rromi, sugerând denumirea de „Agenţia Europeană pentru Rromi”, care să se ocupe de dialogul cu Rromii, coordona­rea acţiunilor antidiscriminare, monitorizarea Rromilor şi re­zolvarea sesizărilor cu privire la încălcarea drepturilor omului. (M.T.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.