Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 12.10.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Laszlo Andor: Inacceptabil că romii nu au aceleaşi oportunităţi ca ceilalţi cetăţeni europeni
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/laszlo-andor-inacceptabil-ca-romii-nu-au-aceleasi-oportunitati-ca-ceilalti-cetateni-europeni-202304.html


"Europa este una dintre cele mai bogate regiuni ale lumii şi, totuşi, mulţi dintre tinerii şi copiii romi cresc în ghetouri. Aceşti oameni au aceleaşi vise şi speranţe ca restul cetăţenilor din UE, dar nu au aceleaşi oportunităţi ca alţii. Acest lucru este inacceptabil într-o Uniune Europeană bazată pe unitate şi solidaritate", a comentat Laszlo Andor, adăugând că acesta este şi "un fenomen extrem de dăunător din punct de vedere economic şi social".

"Toţi europenii sunt egali, indiferent unde locuiesc, indiferent unde se află. Şi toţi europenii ar trebui să se bucure de aceleaşi drepturi şi oportunităţi", a adăugat el.

Laszlo Andor a menţionat că există o răspundere colectivă la nivel european faţă de cele 10-12 milioane de cetăţeni romi care formează cea mai mare minoritate etnică din Europa.

"Educaţia inadecvată diminuează şansele economice ale tinerilor, condiţiile inadecvate în care locuiesc generează deseori probleme de sănătate, iar sărăcia este un obstacol pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestei categorii", a explicat el.

Comisarul european a mai spus că multe dintre domeniile în care este nevoie de măsuri sunt de competenţa naţională, dar a adăugat că, în pofida acestui fapt, UE va oferi un sprijin vital.

"Multe dintre domeniile în care trebuie să se ia măsuri - ocuparea forţei de muncă, educaţie, sănătate - intră în competenţa statelor membre. Dar UE oferă şi va continua să ofere un sprijin vital. CE depune eforturi serioase pentru a determina toate statele membre să se implice pe deplin, cu acţiuni concrete, în cadrul Platformei privind romii", a explicat Andor.

 

Comisarul a adăugat că UE nu poate rezolva singură problema romilor.

"UE, singură, nu poate rezolva problemele complexe cu care se confruntă comunitatea roma. Este nevoie de acţiuni comune din partea statelor membre, a regiunilor, a organizaţiilor. Şi trebuie să vedem o mai bună utilizare a fondurilor europene pentru integrarea romilor", a apreciat el.

El a dat asigurări că problema integrării romilor va rămâne pe agenda politică, iar Comisia va oferi "leadership politic pentru a garanta obţinerea de rezultate concrete".

"Unul dintre instrumentele cheie în aces sens va fi Strategia 2020. Ea conţine o dimensiune socială puternică mai ales în ceea ce priveşte creşterea locurilor de muncă şi combaterea sărăciei", a spus el.

Comisarul european a apreciat că proiectele trebuie făcute "cu romii nu pentru romi", subliniind nevoia de cooperare.

"Până acum s-au făcut multe în ceea ce priveşte planificarea strategică, coordonarea şi implementarea. Însă nu foarte multe lucruri s-au schimbat pe teren. Trebuie să facem politicile noastre mai eficiente", a spus el.

Laszlo Andor a anunţat că CE va prezenta în 2010 un cadru pentru strategiile naţionale privind incluziunea romilor.

"În primăvara lui 2011, vom prezenta un cadru UE pentru strategiile naţionale de integrare a romilor. Astfel, vom invita statele membre să-şi prezinte propriile strategii care apoi să se regăsească în politicile lor naţionale", a mai spus el.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.