Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 09-07-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Titlul articolului: UDMR a strâns peste 1.300 de semnături pentru susţinerea steagului municipiului Sfântu Gheorghe
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/udmr-a-strans-peste-1-300-de-semnaturi-pentru-sustinerea-steagului-municipiului-sfantu-gheorghe/


UDMR Sfântu Gheorghe a adunat peste 1.300 de semnături din partea cetăţenilor dispuşi să sprijine primăria în procesul privind steagul localităţii, steag considerat ilegal de către Prefectura Covasna.Potrivit conducerii UDMR Sfântu Gheorghe, în decurs de o săptămână au fost adunate 1.364 de semnături la cele şase standuri amplasate în diverse locuri din municipiu, iar acĹŁiunea va continua la sediul Uniunii."Dorim să ne exprimăm solidaritatea, să arătăm că suntem o comunitate puternică şi unită, căreia nu i se poate interzice dreptul de a-şi folosi simbolurile", a declarat luni pentru AGERPRES liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Toth Birtan Csaba.Fostul prefect al judeĹŁului Covasna Codrin Munteanu, actual secretar general în Ministerul Apărării NaĹŁionale, a atacat în contencios administrativ hotărârea privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, dar şi steagul Consiliului JudeĹŁean, pe motiv că în legislaĹŁia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraĹŁiilor locale."Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaĹŁia românească steag sau fanion al unităţii administrativ-teritoriale", a declarat la acea vreme Codrin Munteanu.Luna trecută, Curtea de Apel Braşov a dat o sentinţă irevocabilă în ce priveşte steagul judeĹŁului Covasna, dispunând anularea şi înlăturarea acestuia din spaĹŁiile publice. Preşedintele Consiliului JudeĹŁean, Tamas Sandor, a declarat la acea vreme că şi alte judeĹŁe şi localităţi au steaguri proprii şi că nu va pune în executare sentinĹŁa. Conform legii, acest lucru atrage după sine amendă civilă, iar ulterior dosar penal.Procesul privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe se va judeca pe data de 10 septembrie, termenul fiind amânat la cererea autorităţilor locale care doresc să obĹŁină sprijinul cetăţenilor şi al mai multor organizaĹŁii non-guvernamentale pentru apărarea în instanţă a steagului oraşului."Vom chema în acest proces şi cetăţenii şi asociaĹŁiile non-guvernamentale. Şi vă spun şi de ce, pentru că, potrivit legislaĹŁiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă dacă se alătură şi organizaĹŁii non-guvernamentale atunci putem să mergem până la Strasbourg", a explicat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.Deputatul PSD de Covasna Horia Grama a declarat recent că problema ar putea fi rezolvată prin amendarea legii în Parlament, astfel încât autorităţile locale să aibă dreptul nu doar la steme, ci şi la steaguri proprii. Acesta a mai spus, că, practic, toate steagurile localităţilor şi judeĹŁelor sunt în momentul de faţă în afara legii, deci sunt arborate ilegal, doar că în alte judeĹŁe acestea nu au fost atacate de prefecĹŁi.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.