Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 16-05-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: Procuratura dă încă o dată liber la arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://jurnalul.ro/stiri/observator/procuratura-da-inca-o-data-liber-la-arborarea-steagului-secuiesc-pe-cladirile-publice-643193.html#


Procuratura Odorhei nu va începe urmărirea penală a primarilor, directorilor de şcoli şi a tuturor celor care au arborat steagul secuiesc pe clădirile instituţiilor publice din Odorheiu-Secuiesc şi alte 17 localităţi din zonă. 
La începutul lunii martie, profesorul Ilie Şandru din Topliţa a depus mai multe plângeri penale la poliţia din Gheorgheni, Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, prin care solicita anchetarea legalităţii arborării steagului secuiesc pe clădirile instituţiilor publice din judeţul Harghita. Şandru a invocat faptul că nu se respectă decizia dată de Curtea de Apel Târgu-Mureş în septembrie 2012, care anulează hotărârea 269/2009 a Consiliului Judeţean Harghita, legată de adoptarea steagului secuiesc ca fiind steagul judeţului Harghita. La finalul lunii aprilie, procurorul Sorin Mihai Colceriu anunţase că Procuratura Miercurea-Ciuc nu va începe urmărirea penală a primarilor, directorilor de şcoli şi a tuturor celor care au arborat steagul secuiesc pe clădirile instituţiilor publice. 
Într-un răspuns dat în scris de procurorul şef Viorel Oace agenţiei de presă MTI, el a subliniat că "în lipsa unei infracţiuni, Procuratura Odorheiu-Secuiesc nu a dispus urmărirea penală a liderilor instituţiilor publice care au arborat steagul secuiesc pe faţadele clădirilor". Procurorul a adăugat că decizia nu vizează doar plângerea depusă împotriva primarului din Odorhei, Bunta Levente, ci şi a edililor locali din 17 localităţi limitrofe.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.