Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 29-05-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: Primarul din Miercurea-Ciuc: “Ne preocupă inclusiv independenţa Ţinutului Secuiesc”!
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://jurnalul.ro/stiri/observator/primarul-din-miercurea-ciuc-ne-preocupa-inclusiv-independenta-tinutului-secuiesc-644244.html#


Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Kalman Robert, s-a săturat de la politica dusă de conducerea de până acum a UDMR în privinţa autonomiei şi solicită măsuri concrete pentru obţinerea acesteia. În cadrul Congresului UDMR de sâmbăta trecută, el a îmbrăcat pupitrul cu un steag secuiesc şi a declarat că este nevoie de "autonomie culturală a Ardealului şi autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc". 
Câteva ore mai târziu, prezent în studioul local al televiziunii ungare Duna TV, Raduly a adăugat că trebuie luată în calcul inclusiv independenţa Ţinutului Secuiesc. "Practic, în ultimii trei ani am fost martorii accentuării unor fenomene în România. Pe de-o parte sărăcirea în masă a populaţiei, pe de altă parte întărirea instrumentelor poliţiei politice. România a devenit un stat terror din acest punct de vedere, care nu încearcă motivarea oamenilor prin creşteri salariale, ci încearcă să îşi atingă scopurile prin mijloace de intimidare. Asta nu mai poate continua. Trebuie să protestăm prin toate mijloacele posibile. Premierul român mi-a dat dreptate. Demagogia de tip Monica Macovei a dus la concluzia că justiţia a devenit atât de independentă, încât nu mai ţine cont de nicio lege. Astfel fiecare face ce vrea, hărţuieşte pe cine vrea, ceea ce nu este normal nici măcar într-un stat bananier, darămite într-o ţară care vrea să aparţină de UE", a declarat Raduly.
Termen: 5 aniEl a subliniat că autonomia poate fi un obiectiv realist doar în următorii cinci ani. "Ori punem bazele, împreună cu populaţia majoritar maghiară de două treimi (incluzând Ungaria) a celor promise nouă la Alba-Iulia în 1918, ori renunţăm complet. Noi nu o să mai avem 23 de ani la dispoziţie. Ceea ce nu am realizat în ultimii 23 de ani, trebuie să facem acum foarte rapid. Dacă în următorii trei, patru, maximum cinci ani nu va exista autonomie teritorială şi culturală, atunci nu va mai exista niciodată. Ca alternativă, trebuie să ne preocupe dacă nu cumva independenţa ar fi pasul cel bun. Nu este o idee nouă, ea a fost lansată încă din 1919. Nu este momentul să lăsăm hăţurile din mână, totul în voia sorţii. Trebuie să lăsăm de-o parte vanitatea şi ascunselea, iar Kelemen Hunor trebuie să dovedească că este un lider mai bun şi mai eficient decât predecesorul său", a mai spus primarul pentru sursa citată.
Atac la Marko BelaPrimarul Ciucului a mărturisit că s-a opus mult timp ca acest Congres să aibă loc în oraşul său. "Aici ar fi trebuit să aibă loc un congres în care să fie reprezentaţi toţi maghiarii. Problema autonomiei poate fi atinsă doar împreună cu toţi reprezentanţii maghiarilor, fie ei de la Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), de la Partidul Civic Maghiar (PCM) sau de la Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Dar asta depinde de mulţi factori. Nu poţi să afirmi că doar vanitatea lui Marko Bela şi a lui Tokes Laszlo au dus la scindarea comunităţii maghiare. Toro T. Tibor (preşedinte PPMT) şi Marko Bela se aseamănă ca şi cultură politică, dar au şi anumite diferenţe. A trecut vremea când puteam să dăm frâu liber vanităţii şi sensibilităţilor noastre", a atacat Raduly, după ce a fost "urecheat" de fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela, pe motiv că a acoperit simbolurile UDMR cu steagul secuiesc, la Congresul de sâmbăta trecută.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.