Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 04-05-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ciprian Bâtea
Titlul articolului: https://www.cotidianul.ro/fetita-cu-bentita-tricolora-omagiata-de-satmareni-212752/
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/fetita-cu-bentita-tricolora-omagiata-de-satmareni-212752/


Eleva Sabina Elena Muruianu  a primit, marţi, la Covasna, vizita unei delegaţii din Satu Mare, în frunte cu senatorul PSD Valer Marian.Sabina şi-a întâmpinat oaspeţii cu o pălărie tradiţională, pe care avea prins tricolorul, cu o brăţară în culorile naţionale. Pentru actul său de curaj civic şi patriotic, senatorul Valer Marian i-a înmânat o diplomă de onoare, o păpuşă oşenească cu bentiţă tricoloră, o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Isus şi un premiu substanţial în bani, sugerându-i-se să îşi cumpere un produs IT de ultimă generaţie (laptop, tabletă PC sau Iphone). Membrii delegaţiei sătmărene au rămas impresionaţi de impactul pe care gestul tinerei eleve din Covasna l-a avut în rândul comunităţii româneşti. Mai exact, pe majoritatea caselor din cartierul românesc din localitate a fost arborat tricolorul, semn că Sabina Elena a reuşit să le insufle oamenilor curaj şi să le redea mândria naţională.
Steaguri secuieşti din Mureş până-n Covasna
Delegaţia sătmăreană a plecat din Satu Mare marţi, dis de dimineaţă, parcurgând un traseu de circa 500 de kilometri, pe ruta Zalău, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Covasna. Am sesizat că din comuna Viforoasa, judeţul Mureş, situată înainte de Sovata, până în oraşul Covasna, steagul secuiesc este arborat pe toate primăriile între drapelul României şi cel al Uniunii Europene. Am ajuns la Covasna în jurul orei 14. Am găsit-o pe Sabina acasă, într-o casă cochetă din cartierul românesc (Voineşti). Era împreună cu sora sa, studentă la ASE Bucureşti, şi cu bunica sa, care tocmai venise din piaţă, unde vinde zilnic caş şi brânză. Am aflat că Sabina este orfană de tată de la vârsta de doi ani şi că mama sa lucrează la unmic magazin din zonă.
Diplomă de onoare pentru patriotism şi curaj
Pentru patriotismul şi curajul civic manifestate de Sabina Elena Muruianu prin purtarea unei bentiţe tricolore, act care a atras furia oarbă a profesorilor şi elevilor maghiari de la Liceul "Korosi Csoma Sandor", dar a redat sentimentul demândrie naţională într-o zonă dominată de un puternic sentiment antiromânesc, senatorul Valer Marian, alături de consilierul său Ovidiu Ohanesian, i-a înmânat tinerei eleve o diplomă de onoare, cu următorul text: "Se acordă elevei Sabina Elena Muruianu de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, din partea senatorul Valer Marian şi a susţinătorilor săi din Ţara Oaşului, Ţara Codrului, Ţinutul Sătmarului, Valea Someşului şi coloniile de moţi şi maramureşeni din judeţul Satu Mare, pentru patriotismul şi curajul civic manifestate prin arborarea unei bentiţe în culorile drapelului naţional într-o zonă şi într-un climat mai puţin prieteneşti faţă de o bună convieţuire interetnică între români şi maghiari". Senatorul Marian i-a mai înmânat o păpuşă îmbrăcată în haine tradiţionale oşeneşti, având o bentiţă tricoloră pe frunte, cadou oferit de Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti-Oaş, care a încântat-o cel mai mult pe Sabina. Totodată, senatorul de Satu Mare i-a oferit o icoană a Maicii Domnului cu pruncul Isus, pictată pe lemn şi sfinţită, pentru a o ocroti. Având în vedere că este încă un copil, nu au lipsit nici dulciurile, respectiv o cutie de ciocolată "Merci". Pe lângă cadourile cu o puternică încărcătură simbolică naţională, senatorul i-a oferit şi un premiu substanţial, în valoare de 2.000 de lei, recomandându-i să îşi cumpere un produs IT de ultimă generaţie, respectiv un laptop, o tabletă PC sau un Iphone, pentru a putea comunica cât mai rapid. Bunicii Sabinei i-a fost înmânat un pachet consistent de Paşti, iar aceasta nu ne-a lăsat să plecăm până ce nu am primit o plasă cu un caş de oaie, un caş de vacă şi un kilogram de brânză delicioasă.
Izvor de demnitate naţională
Gestul tinerei eleve a produs în cartierul românesc din Covasna un veritabil cutremur, care a trezit la viaţă sentimentul patriotic al românilor. Imediat după mediatizarea scandalului produs la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, pe casele din cartierul românesc au apărut drapelul naţional, arborat fără nicio reţinere în faţa caselor, în cele mai vizibile locuri. Mai mult decât atât, frica românilor a dispărut, cel puţin în condiţiile în care nimeni nu mai are vreo reţinere în a folosi limba română. În aceste condiţii, Sabina Elena Muruianu, precizând că este persiflată şi şicanată în continuare de colegii săi maghiari, a devenit, la cei doar 13 ani ai săi, simbolul libertăţii, al demnităţii naţionale şi al curajului civic pentru românii din Covasna şi nu numai. Gestul său a produsun efect pe care autorităţile statului român nu au reuşit să îl genereze în cei 23 de ani de democraţie.Întrebând-o dacă după ce a primit ameninţări cu moartea, în urma gestului său, a fost contactată de vreun oficial al statului român din judeţul Covasna sau de la Bucureşti, Sabina i-a răspuns senatorului Marian că a fost doar sunată de ministrul Educaţiei şi că, în urma acestei convorbiri, a fost schimbată diriginta care a molestat-o şi a vrut să-i taie bentiţa în pauză.
Sprijin total pentru Sabina
După cum a recunoscut chiar Sabina, unii maghiari, indiferent de vârstă, continuă să aibă o atitudine ostilă, puternic şovină şi iredentistă. Sabina spune însă că îşi va duce cu demnitate calea pe care şi-a asumat-o şi speră ca gestul ei să fie urmat de toţi românii."Nu-i urăsc pe maghiari, ci urăsc faptul că ei mă urăsc", ne-a spus, cu o sinceritate debordantă, Sabina Elena Muruianu. Pentru a o asigura de sprijinul total atât al său cât şi al susţinătorilor săi, senatorul Valer Marian i-a înmânat o carte de vizită Sabinei, spunându-i să îl contacteze oricând va avea probleme.Mai în glumă, mai în serios, demnitarul sătmărean i-a spus că, dacă va fi nevoie, va reveni nu cu un microbuz, ci cu un autocar sau un tren de susţinători.
Vrea să devină avocat
Deşi are tot timpul pentru a-şi alege drumul în viaţă, Sabina ştie deja ce profesie vrea să îmbrăţişeze: avocatura. "Deja ştiu ce vreau să devin: avocat! Vreau să urmez Facultatea de Drept la Bucureşti", a precizat Sabina. Senatorul Marian a îndemnat-o să ia în considerare şi Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care este mai bine cotată. "Ca şi materii şcolareîmi plac Limba şi literatura română, Limba engleză şi Geografia", a mai spus tânăra elevă. Senatorul Marian a invitat-o pe Sabina, alături de sora şi de bunica sa, să-şi petreacă o săptămână din vacanţa de vară în Ţara Oaşului, având astfel posibilitatea să viziteze mai multe obiective turistice, inclusiv renumitul Cimitir Vesel de la Săpânţa.
Mărturii despre calvar
După ce ne-a precizat că neamul său vieţuieşte pe aceste meleaguri de sute de ani, bunica Sabinei i-a povestit senatorului Marian despre problemele cu care se confruntă românii din Covasna. "Sunt foarte răi, să ştiţi. Eu vând în piaţă, să le mai ajut pe fete, dar sunt unii maghiari care nu cumpără de la noi, chiar dacă produsele noastre sunt mai proaspete şi mai de calitate. Mai bine cumpără de la comercianţii lor, atât sunt de răi şi de înverşunaţi", ne-a spus aceasta. În ce priveşte gestul nepoatei sale, bunica afirmă că i-a spus să nu se expună, dar că, până la urmă, încăpăţânarea Sabinei a învins. "I-am spus să nu meargă cu bentiţala şcoală, că va avea probleme, dar aşa este Sabina, mai încăpăţânată. Spune întotdeauna lucrurilor pe nume. Suntem mândri de ea. Sunt mândră de toţi nepoţii mei", ne-a spus, cu ochii în lacrimi, la plecare.N.R. Senatorul Marian ţine să mulţumească şi pe această cale celor câţiva oameni de bine din Satu Mare care au sprijinit deplasarea la Covasna şi premierea Sabinei.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.