Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: O echipă a Ministerului Educaţiei verifică situaţia de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/o-echipa-a-ministerului-educatiei-verifica-situatia-de-la-liceul-korosi-csoma-sandor-din-covasna-296778.html


O echipă a Ministerului Educaţiei va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna, după ce o elevă de clasa a IX-a a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, iar apoi a fost ameninţată pe o reţea de socializare, informează Mediafax.
"În urma situaţiei sesizate la grupul şcolar «Korosi Csoma Sandor» din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale", a anunţat instituţia într-un comunicat de presă.
Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, "valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane".
Citeşte şi Consiliul Naţional al Elevilor: Discriminare şi abuz în cazul elevei cu bentiţă tricoloră
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Keresztely Irma, a cerut un raport conducerii Liceului mixt "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, după ce mai mulţi elevi au mers la şcoală cu accesorii tricolore, de 15 Martie, o elevă purtând şi miercuri bentiţă tricoloră la cursuri.
Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că o elevă de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc, şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri.
Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".
"Trebuie să vedem care sunt motivele comportamentului acestei eleve şi din acest motiv am cerut conducerii liceului să efectueze o analiză şi să finalizeze până mâine (joi - n.r.) la prânz un raport", spunea Keresztely.
La liceu a avut loc miercuri o şedinţă a Consiliului profesoral în cadrul căreia a fost discutată această problemă.
Poliţia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei din oraşul Covasna care a fost ameninţată pe o reţea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, de 15 Martie, fiind luate măsuri de prevenire a violenţei în zona liceului.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Covasna, Diana Lolu, a declarat miercuri corespondentului Mediafax că poliţiştii vor lua măsuri de prevenire a violenţei în zona Liceului "Korosi Csoma Sandor", având în atenţie şi cazul elevei ameninţate după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc.
Diana Lolu a explicat că s-a deschis un dosar penal cu autor necunoscut şi poliţiştii caută persoana care a postat pe o reţea de socializare o ameninţare la adresa elevei respective.
Citeşte şi Consiliul Naţional al Elevilor: Discriminare şi abuz în cazul elevei cu bentiţă tricoloră
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au susţinut că împotriva elevei din Covasna care a mers la şcoală, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cu bentiţă tricoloră s-au produs acţiuni de discriminare, anunţând că vor sesiza Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a lua măsurile necesare la "asemenea abuzuri".
"Consiliul Naţional al Elevilor condamnă acţiunile de discriminare desfăşurate de elevii şi de cadrele didactice aparţinând minorităţilor naţionale faţă de eleva româncă Sabina Elena din judeţul Covasna, acţiuni care contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului", se arată într-un comunicat.
În opinia Consiliului Naţional al Elevilor, "este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a «îndrăznit» să poarte o banderolă cu tricolorul României".
Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor consideră că este jignitor faptul că, pe teritoriul României, cetăţenii români sunt "persecutaţi" pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.