Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 22-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: rl online
Titlul articolului: Alba Iulia: Aproximativ 70 de persoane, la un miting de solidaritate cu eleva din Covasna
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/alba-iulia-aproximativ-70-de-persoane-la-un-miting-de-solidaritate-cu-eleva-din-covasna-296944.html


Aproximativ 70 de persoane au participat, vineri, la Alba Iulia, la un miting de solidaritate cu eleva din Covasna, la care au cântat melodii patriotice şi au purtat eşarfe tricolore, printre manifestanĹŁi aflându-se şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, informează Mediafax.
ParticipanĹŁii, în mare parte tineri, s-au adunat în faĹŁa Prefecturii Alba, unde au întins un steag tricolor lung de aproape 40 de metri şi au cântat melodii patriotice.
ManifestanĹŁii au purtat eşarfe şi steaguri sau steguleĹŁe tricolore şi au scandat mesaje precum "Harghita şi Covasna, pământ românesc", "Unitate" sau "Sabina nu uita, Alba Iulia e de partea ta, Sabina nu uita, România e de partea ta".
Totodată, un bărbat în vârstă de aproximativ 60 de ani a adus la protest un steag vechi despre care a povestit că l-a purtat şi în RevoluĹŁia din decembrie 1989.
"Steagul tricolor trebuie să fie bunul cel mai de preĹŁ al unui român. E dreptul şi obligaĹŁia noastră să-l cinstim şi să-l arborăm", a spus el.
Printre participanĹŁi s-a aflat şi prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, şi unul dintre viceprimarii din Alba Iulia Dorin Şerdean, ambii purtând la gât eşarfe tricolore.
Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat, că a dorit să participe la această acĹŁiune deoarece simte româneşte şi toĹŁi cei care simt astfel ar trebui să fie în stradă cu tricolorul la gât.
"Cred că toĹŁi cei care simt româneşte ar trebui să fie astăzi în stradă şi să fie cu tricolorul la gât. Este un lucru deosebit că tinerii au ieşit primii şi tinerii de data aceasta dau lecĹŁii celor mai în vârstă. Le primim cu drag şi le urmăm paşii. Sper că gestul nostru de la Alba Iulia să fie urmat şi de ceilalĹŁi români (...) Şi la maşina mea în permanenţă port drapelul ţării mele. Este drapelul meu şi am dreptul să-l apăr", a spus Feneşer.
La rândul său, viceprimarul municipiului Alba Iulia Dorin Şerdean a declarat că a dorit să îşi arate solidaritatea faţă de eleva Elena Sabina şi faţă de ceea ce înseamnă tricolorul României.
"Particip ca un simplu cetăţean al României, ca un român, aşa cum ar trebui să fie toĹŁi românii atunci când ar trebui să respectăm ConstituĹŁia şi însemnele de stat ale unei ţări membre în Uniunea Europeană. România, prin ConstituĹŁie, are un steag. Iau atitudine faţă de cele petrecute recent pentru că a fost practic o aversiune faţă de steagul ţării noastre, faţă de steagul României şi nu pot fi de acord cu astfel de manifestări", a spus Şerdean.
Mitingul a durat mai mult de o oră.
Potrivit presei, în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câĹŁiva elevi români din clasa a IX-a au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reĹŁea de socializare, susĹŁinea că ar fi primit ameninţări.
Şeful ISJ Covasna, Keresztely Irma, declara, miercuri, că eleva de clasa a IX-a de la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului românesc şi-a repetat gestul în cursul zilei de miercuri. Ea aprecia gestul tinerei drept un "incident copilăresc" şi "un teribilism".
De asemenea, PoliĹŁia Covasna a deschis dosar penal cu autor necunoscut în cazul elevei ameninĹŁate pe o reĹŁea de socializare după ce a purtat o bentiţă cu tricolorul românesc la şcoală, fiind luate măsuri de prevenire a violenĹŁei în zona liceului.
Totodată, Ministerul EducaĹŁiei a anunĹŁat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor".    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.