Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 17.02.2008
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Carmen Gavrila
Titlul articolului: Babes-Bolyai
Acces online: https://www.cotidianul.ro/babes_bolyai_un_model_pentru_europa-39716.html


Inaltul comisar OSCE pentru Minoritati, Knut Vollebaek, considera ca modelul intercultural de la Universitatea "Babes-Bolyai" ar putea fi aplicat in Europa.

R: Ce parere aveti despre modelul intercultural de la "Babes-Bolyai"? Credeti ca ar putea fi aplicat si in alte tari?

K.V.: Cred ca este o institutie foarte interesanta. Ceea ce se obtine acolo pentru a face loc unor grupuri culturale diferite din punctul de vedere al limbii, germane, maghiare, romane, este de admirat si demn de protejat. Exista inca ceva probleme care trebuie rezolvate, dar sintem incintati sa lucram, noi, OSCE, cu universitatea pentru a dezvolta acest model si mai mult.

R: In Romania au existat discutii despre schimbari la "Babes-Bolyai".

K.V.: Cred ca modelul intercultural de la "Babes-Bolyai" este extrem de important si ar putea fi aplicat si la alte universitati din alte tari.

De vreme ce deja acolo s-a obtinut enorm din punctul de vedere al relatiilor multiculturale, cred ca asa ceva nu trebuie distrus.

R: Cum ati cataloga ceea ce s-a facut in general in Romania in domeniul drepturilor minoritatilor?

K.V.: Cred ca legislatia in domeniul minoritatilor a fost dezvoltata bine in Romania si s-au facut progrese mari. Oricum, in acest domeniu nici o tara, nici o societate nu sint perfecte. Toti avem de rezolvat probleme care tin de minoritati, pentru ca este o chestiune dinamica, ce se schimba in fiecare zi. Am inteles ca Legea minoritatilor treneaza in Parlamentul roman. Eu sper ca aceasta chestiune va fi rezolvata, iar OSCE este gata sa ofere asistenta.

 

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.