Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 22-02-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Claudia Stanila
Titlul articolului: Alessandra Mussolini: “Bărbaţii români să nu mai fie primiţi în Italia”
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/alessandra_mussolini_barbatii_romani_sa_nu_mai_fie_primiti_in_italia-74318.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Alessandra Mussolini: “Bărbaţii români să nu mai fie primiţi în Italia”

22 Feb 2009 Claudia Stanila

De libera circulaţie în UE ar trebui să beneficieze doar femeile şi copiii români, crede nepoata lui Benito Mussolini, actual europarlamentar din partea partidului naţionalist Acţiunea Socială şi fost model Playboy. Europarlamentarul se declară, într-un interviu exclusiv pentru Cotidianul, în favoarea castrării chimice a violatorilor, dar şi a patrulelor de vigilanti de pe străzi.


Să fie oare românii mai infractori decât alţi imigranţi prezenţi în Italia?
Urmărind ultimele evenimente şi ştirile din mass- media, se pare că da. Românii sunt protagonişti în majoritatea cazurilor infracţionale. La momentul actual, în Italia este o adevărată alarmă împotriva românilor. Italienilor le este teamă. Românii sosesc în număr mare în Peninsulă cu ideea de a face ceea ce vor, fără să ţină cont de nici o lege, de un minim control, de nimic. Şi acum, pe lângă actele infracţionale de toate felurile, românii au început să violeze adolescente italiene. Nu se mai poate continua astfel. Nu putem să asistăm cu braţele încrucişate la toate aceste fapte oribile, numai pentru că aparţineţi unui stat UE. Există reguli de convieţuire în Uniunea Europeană, nu se poate face ceea ce doreşti.

Care este soluţia, având în vedere că românii, în calitate de cetăţeni UE, nu mai pot fi consideraţi clandestini?
Faptul că, din păcate, România, ca şi Bulgaria, sunt acum ţări UE, complică lucrurile. Şi apoi, sunt mulţi copii români care vin în Italia. Eu aş propune întreruperea acordului Schengen pe o perioadă de un an pentru barbaţii români - ei, în general, au creat multe probleme aici. În pofida faptului că România este membru UE există însă situaţii când suspendarea dreptului la liberă circulaţie ar trebui să se extindă la cetăţenii care comit acte infracţionale. În cazul infractorilor, n-ar trebui să stăm pe gânduri nici pentru a-i expulza imediat evitând astfel să-i ţinem în puşcăriile noastre. Criminalii şi violatorii români să se întoarcă în România, în închisorile româneşti. Nu mi se pare firesc să plătească statul italian întreţinerea infractorilor de naţionalitate română. Au fost situaţii când puşcăriaşii români câştigau bani în închisorile italiene, de exemplu 800 de euro pe lună, pe care-i trimiteau rudelor în România pentru a construi sau pentru a cumpăra case. Sau comiteau infracţiuni iarna pentru a locui în camere încălzite.

Nu riscă oare această întrerupere a normativei Schengen pentru bărbaţii români să fie nedreaptă faţă de persoane oneste, civilizate? N-ar fi hazardată această generalizare ţinând cont doar de sexul indivizilor?
Eu aş întrerupe imediat Schengen dacă ar sta în forţele mele. Din păcate, presupun că va fi dificil să fie pusă în aplicare. Însă, în cazul în care o populaţie creează alarmă socială, normativele Schengen ar trebui să fie revăzute automat.


Credeţi că în România societatea este mai machistă decât în Italia?
Judecând după faptele avându-i ca protagonişti pe români, tind să cred că da. Nu au respect nici pentru femei şi nici pentru copii. A fost acel episod cu micuţul Graţian Gruia (pe care intenţionăm să mergem să-l vizităm), un copil victimă a abuzurilor oribile ale propriilor părinţi. În cazuri ca acesta sau ale violurilor din ultima vreme trebuie acţionat cu severitate. Femeile sunt agresate şi în familiile italiene, o ştim prea bine, însă nu este posibil ca aceşti doi români violatori să răspundă în mod nonşalant că au acţionat astfel pentru că au văzut-o pe adolescentă, era atrăgătoare… Chiar dacă erau probabil beţi sau drogaţi, este inadmisibil. Trebuie ca indivizi de acest soi să-şi schimbe mentalitatea. Noi, femeile românce sau italiene, trebuie să-i ajutăm pe barbaţi să-şi schimbe mentalitatea în ce ne priveşte. Or, pentru asta, astfel de indivizi trebuie pedepsiţi. Pedepsiţi ca să înţeleagă că trebuie să aibă respect pentru femei. Dacă am putea să permitem numai femeilor şi copiilor români să intre în Italia, însă bărbaţii să rămâna la ei acasă...

Consideraţi că aceste ultime evenimente avându-i drept autori pe români şi valul de indignare şi discriminare declanşat ar putea da naştere la noi scepticisme privind Europa Unită?
De-acum Uniunea Europeană este un fapt, o valoare. Însă Europa Unită trebuie să fie una coerentă, sub semnul unor valori comune, şi nu un talmeş-balmeş. Europa Unită prespune respectul ţării în care decizi să emigrezi, respectul faţă de celălalt sex, o atitudine fermă contra criminalităţii. Or, se pare că nu există respect pentru nimic, pentru persoane, hotare. Italia este o ţară destul de mică. Noi suntem invadaţi din zona maritimă, montană, dinspre Africa, de peste tot. Nu se mai poate astfel. Dacă nu, veniţi voi în Italia şi merg eu în România.

Ce credeţi că ar trebui să întreprindă în mod concret Guvernul român pentru a-şi controla cetăţenii şi a ameliora imaginea României în Italia şi în lume?
Guvernul român ar trebui să creeze condiţii civilizate de trai pentru propriii cetăţeni, să acorde sprijin persoanelor care se află în situaţii dificile, să acorde subsidii celor săraci. Cu alte cuvinte, să-şi motiveze cetăţenii, alegătorii, să rămână în propria patrie. Cetăţenii trebuie să se simtă susţinuţi efectiv de propriii guvernanţi. Iar în acest sens, acordarea de ajutor copiilor este primul pas, căci există copii români care trăiesc în condiţii teribile. Nu cred că Guvernul român depune toate eforturile pentru a-şi ajuta propriii cetăţeni. Imaginaţi-vă numai că s-ar putea declanşa o revoltă populară. Aici nu este vorba despre aspecte legate de muncă ci, de-a dreptul, de violuri comise împotriva unor fetiţe de 12, 13 ani. Seria asta de fapte oribile trebuie să se sfârşescă odată pentru totdeauna. Consider că Guvernul român ţine discursuri agresive referitor la o naţiune care îndură de ceva vreme infracţionalitatea românească.

Vă referiţi, fără îndoială, la afirmaţiile ministrului român de Externe, Cristian Diaconescu...
Desigur. Guvernul român, în loc să ne ajute, să coopereze, ne acuză că suntem rasişti.
O naţiune trebuie să o respecte pe cealaltă. Or, dacă această reciprocitate nu există, nu mi se pare normal să fim doar noi cei civilizaţi.

Decretul împotriva violurilor e un prim pas în a asigura securitatea?
Eu sunt în favoarea castrării chimice a violatorilor. Pe cei doi violatori români care au fost reţinuţi recent eu i-aş supune unui tratament farmocologic în măsură să le elimine în mod complet libidoul. Este inutil să-i bage la închisoare, dacă tot îi eliberează ziua următoare. Castrare chimică şi tratament farmacologic: astfel ar trebui trataţi aceşti violatori dezgustători.

Conform unor afirmaţii ale preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, Italia nu pare să fi solicitat fonduri pentru integrarea cetăţnilor romi înainte de cazul Mailat...
În privinţa cetăţenilor romi, ei sunt primii care nu vor să se integreze. Am vizitat recent o tabără de romi în nordul Italiei. Nu vor să trăiască în case normale pentru că sunt nomazi. Nu vor ei să se integreze, şi nu societatea italiană este cea care refuză integrarea lor. Nu vor să trimită copiii la şcoală, refuză să-i vaccineze.

Raidurile şi această posibilitate conferită cetăţenilor italieni de autocontrol al teritoriului nu credeţi că va crea premisele unor abuzuri contra imigranţilor: pedepsirea atât a unor vinovaţi reali, dar şi a unora presupuşi?
Nu raiduri, ci o supraveghere pe care o pot efectua cetăţenii. Când vezi persoane care au violat o copilă nevinovată râzând ca şi când n-ar fi făcut nimic grav, te cuprinde sila şi indignarea. Însă, cum nu putem să ne facem dreptate singuri, este nevoie de puncte de reper. Iar controlul teritoriului, posibilitatea ca însăşi cetăţenii să poată ajuta poliţia prin raiduri (ca în America) este binevenită. Nouă, femeilor italiene, ne este teamă să ieşim din casă după orele 5 după-amiză sau să mergem într-un parc dimineaţa. Nu se mai poate continua astfel.

Însă, cred că sunteţi de acord cu mine, nu se poate asocia întreaga Românie unui popor de hoţi, violatori şi beţivi...
Nu. Românii care trăiesc în Italia în mod onest încep să înţeleagă că aceşti infractori îi păgubesc în munca lor, le afectează imaginea. Vă asigur însă că este dificil să nu generalizezi. Dar lucrul ăsta Guvernul român se pare că nu reuşeşte încă să-l priceapă.

Credeţi că există o adevărată criză diplomatică între România şi Italia?
Nu una diplomatică, ci o criză socială. În acest sens, pe mine diplomaţia mă interesează prea puţin. Diplomaţii şi politicienii ar trebui să iasă pe stradă, să încerce să perceapă atmosfera reală, teama tinerelor italiene de a ieşi din casă, frica de ceea ce li s-ar putea întâmpla. Ne confruntăm cu această criză socială privind românii. Diplomaţii români trebuie mai întâi să înţeleagă ei inşişi dimensiunea fenomenului şi apoi să-i ajute pe propriii cetăţeni să înţeleagă, la rândul lor, aceste aspecte prin intermediul publicităţii, spoturilor, emisiunilor televizate, al exemplelor pozitive. Eu, de exemplu, aş dori ca minstrul român de Justiţie să vină în Italia, să facă o conferinţă în care să spună ce se face în România la ora actuală împotriva infracţionalităţii ori pentru a ameliora condiţiile de a trăi în siguranţă socială. Cu alte cuvinte, Guvernul român sa colaboreze cu noi căci, altfel, singuri nu vom reuşi să facem faţă acestui val de infracţionalitate românesc. Întrucât Europa Unită nu presupune doar conferirea de fonduri economice, financiare, ci şi întrajutorarea, colaborarea între guvernele şi instituţiile din diverse ţări. Ţineţi-vă infractorii acasă şi să vină în Italia oamenii care doresc să muncească.

Care este atunci soluţia pentru a depăşi această criză între două popoare latine, cu destine de-acum atât de interdependente?
Este nevoie de respect reciproc. Italia nu-i mai poate suporta pe infractorii români. România trebuie să facă eforturi pentru a ameliora condiţiile de trai. În mod evident, în Italia există un nivel de bunăstare care nu există în România de vreme ce un număr atât de mare de români decide să emigreze. Deci, Guvernul român trebuie să întreprindă eforturi pentru a întelege şi a găsi soluţii dificultăţilor cu care se confruntă propriii cetăţeni. Ambasadele, de asemenea, ar trebui implicate pentru a împiedica sosirea delincvenţilor români în Italia. Altfel, ar putea lua naştere acte grave.

În România este răspândită opinia conform căreia guvernul italian actual a câştigat alegerile pe seama românilor. Mai exact, al defăimării imigranţilor români.
Ponegrirea României nu a făcut-o diplomaţia italiană, ci românii înşişi. Prin infracţiunile pe care le-au comis în Italia românii şi-au discreditat întreaga ţară. În numeroase cazuri de infracţionalitate, autorii erau români. Guvernul italian nu este responsabil de desconsiderarea românilor. Guvernul trebuie să fie sever cu indivizii care comit infracţiuni - indiferent de naţionalitate: fie ei români, italieni sau marocani. Faptul că România este o ţară membră UE nu presupune că nu pot fi expulzati infractorii români. Sau că nu se poate revedea Schengen.

 
Ascultă aici interviul cu Alessandra Mussolini (în limba italiană)
 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.