Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Mesagerul de Covasna
Anul şi data apariţiei: 22-03-2013
Tematica: "minoritatea română" în județele Covasna și Harghita (cazul bentiței tricolore)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Mălina Negrea/AGERPRES
Titlul articolului: Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor” nu va sancţiona eleva care a purtat banderolă tricoloră la şcoală
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.mesageruldecovasna.ro/stiri/conducerea-liceului-korosi-csoma-sandor-nu-va-sanctiona-eleva-care-a-purtat-banderola-tricolora-la-scoala/


Conducerea Liceului „Korosi Csoma Sandor" din Covasna a decis să nu aplice sancţiuni elevei care, începând cu data de 15 martie, când s-a sărbătorit „Ziua maghiarilor de pretutindeni", vine în fiecare zi la şcoală cu o banderolă tricoloră pe cap. Conducerea liceului a remis, ieri,  un comunicat de presă în care menţionează că doreşte aplanarea acestui conflict, prin urmare nu va aplica nici un fel de sancţiuni.
„Considerăm că în această situaţie nu este cazul să aplicăm nici un fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale", se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune că din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese că ameninţările cu moartea primite de eleva de 15 ani au venit din partea unei persoane necunoscute, din afara şcolii.Potrivit unor surse din interiorul liceului, Sabina a venit ieri la şcoală cu banderola tricoloră pe cap, dar şi cu o panglică tricoloră pe care o poartă la brâu.Gesturi de solidaritate cu elevii români care au venit la şcoală cu însemne tricolore 
Şi Consiliul Naţional al Elevilor a luat atitudine în acest caz, condamnând „acţiunile de discriminare" din rândul liceenilor din Covasna. Conducerea Consiliului precizează într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că acţiunile îndreptate împotriva acestor elevi, în special a Sabinei, care poartă de câteva zile banderolă tricoloră pe cap, contravin Constituţiei României şi drepturilor fundamentale ale omului.„Consiliul Naţional al Elevilor consideră că este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a „îndrăznit" să poarte o banderolă cu tricolorul României! De asemenea, este jignitor faptul că pe teritoriul României, cetăţenii români de etnie română sunt persecutaţi pentru că promovează însemnele naţionale garantate de către Constituţie şi de idealurile revoluţiei din 1989. Consiliul Naţional al Elevilor trage un semnal de alarmă către toate instituţiile statului român de a se sesiza şi de a opri şi sancţiona, conform legii, aceste forme de jignire a istoriei românilor pentru Unirea Naţională, a identităţii naţionale şi a statului de drept", se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune, totodată, că Consiliul Naţional al Elevilor recunoaşte şi respectă drepturile minorităţile naţionale. În finalul documentului, preşedinta Consiliului, Iulia Miron menţionează că va sesiza Ministerul Educaţiei Naţionale şi Consiliul pentru Combatere a Discriminării asupra „comportamentului nejusticat şi ilegal" al cadrelor didactice şi al elevilor maghiari din şcoală care i-au culpabilizat pe elevii români pentru purtarea însemnelor naţionale.Între timp, pe reţeaua de socializare Facebook au apărut mai multe mesaje de solidaritate cu elevii români de la Covasna şi chiar s-a lansat ideea organizării unor flash mob-uri în mai multe localităţi din ţară, printre care Alba Iulia, Braşov, Ploieşti, Bistriţa, Cluj,  Bucureşti şi Chişinău, în cursul după-amiezii de astăzi. Participanţii vor să arboreze drapelul tricolor şi să intoneze imnul naţional „Deşteaptă-te române".    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.