Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 05.03.2009
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: UDMR vrea ca elevii maghiari sa invete romana ceva mai incet
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?id=22533&data=2009-03-05


   
       
           
   

     
   

Presedintele UDMR, Marko Bela (Mircea PAUN, ZIUA FOTO)

     
       
   
 

Legislatia privind predarea limbii romane pentru copiii maghiari trebuie modificata, astfel incat acestia sa invete pana in clasa a XII-a dupa programe si manuale diferite fata de cele utilizate de copiii romani. Aceasta propunere a fost facuta joi de presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), Marko Bela, la finalul unei intalniri a grupurilor parlamentare UDMR organizata in Covasna, transmite Newsin.

Marko Bela a declarat ca legislatia actuala a Romaniei permite si chiar prescrie ca pentru elevii minoritari din clasele I - IV predarea limbii romane sa fie realizata pe baza altor programe si din alte manuale decat cele pentru copiii care au ca limba materna romana, dar acest lucru nu este suficient si se impune o schimbare.

"Deci, si in acest moment, legea prescrie ca pentru copiii minoritari limba romana trebuie predata din alte programe si din alte manuale. In clasele V - VIII exista o solutie destul de ambigua, si anume programele trebuie sa fie identice cu cele ale copiilor romani, dar manualele vor diferi. E o jumatate de pas la urma urmei, dar totusi trebuie sa umplem cu continut cat mai bun aceste dispozitii legale. Exista manuale alternative, exista un program alternativ elaborat, dar se pare ca nu este corespunzator si trebuie sa impunem o schimbare in acest sens. Pe de alta parte, in continuare va trebui sa militam pentru schimbarea legislatiei, fiindca nu numai in clasele I - IV, ci in clasele I - XII, de fapt inclusiv ciclul liceal, dupa parerea noastra copiii, tinerii minoritari trebuie sa invete pe baza altor programe si din alte manuale decat copiii care au limba materna romana (...) deci trebuie sa schimbam legislatia pe de o parte, iar pe de alta si pe baza actualei legislatii mai avem ceva de facut", a adaugat Marko Bela. Potrivit acestuia, insusirea cat mai buna a limbii romane de catre copiii maghiari este in beneficiul tuturor.

Ecaterina Andronescu: "Limba romana trebuie sa fie insusita de toti elevii"

In urma cu o saptamana, autoritatile locale din Covasna si Harghita i-au prezentat ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, solicitarile lor privind predarea limbii romane pentru copiii maghiari in mod diferit, in ideea ca actualele metode si programe de predare ii ajuta sa invete pe de rost comentarii literare si analize, insa la nivel comunicational exista o deficienta vizibila.

"Daca vorbim de limba romana, am avut puncte de vedere convergente intre cei care au ridicat aceasta problema si eu am convenit impreuna ca limba romana trebuie sa fie insusita de toti elevii de aici si exista toata deschiderea Ministerului pentru a gasi cele mai favorabile solutii care sa atinga acest deziderat", a afirmat atunci Andronescu.

In opinia ministrului Educatiei, este un lucru pozitiv ca elevii maghiari sa invete limba romana, pentru ca in acest fel campul lor de a-si dezvolta cariera se extinde la nivelul intregii tari.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a participat joi la Centrul de Studii Europene din comuna Arcus, judetul Covasna, la o intalnire a grupurilor parlamentare ale Uniunii. La intrevedere au participat, printre altii, fostul ministru Borbely Laszlo, senatorul Gyorgy Frunda, parlamentarii UDMR din judetul Covasna si altii.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.