Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 03.10.2008
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Z.O.
Titlul articolului: Presedintele UDMR, Marko Bela, ar vrea ca limba maghiara sa fie limba regionala
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-10-03&id=13843&kword=limba+romana+ca+a+doua+limba


                                                 

 

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca preocuparile legate de bilingvism si statutul minoritatilor se vor regasi si in viitorul program de guvernare al UDMR, potrivit NewsIn. "Bilingvismul ar insemna ca, in anumite unitati administrativ teritoriale, cele doua limbi, romana si maghiara, sa aiba un statut egal, ceea ce nu exista in acest moment. In programele noastre viitoare trebuie sa existe acest deziderat, sa stimulam masuri concrete. Vom relua si problema legii minorităţilor, care in acest moment se afla la Camera Deputatilor, si alte probleme legate de convietuirea etnica", a declarat liderul UDMR.

Marko Bela a afirmat ca limba maghiara poate deveni a doua limba oficiala, insa nu in toata tara, ci numai in regiunile unde minoritatea maghiara este majoritara. "Ca limba regionala, da, poate fi oficiala, cu un statut oficial in anumite zone, nu in toata tara. Si in Transilvania putem sa facem diferentieri dupa parerea mea, ca si aici sunt zone unde nu avem maghiari sau avem foarte putini", a explicat liderul UDMR.

Reamintim ca, proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale a fost depus la Parlament in 2005, dupa venirea la putere a aliantei PNL-PD. De atunci, el a iscat numeroase dispute parlamentare si, desi, initial, avea sustinerea guvernului de atunci PNL-PD, proiectul a ramas blocat la comisii in Camera Deputatilor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.