Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 4/6/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Europarlamentarii romani cer CE măsuri concrete impotriva violenţei asupra romanilor din Italia
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-07-04&id=8799&kword=tigani


Numele cotidianului

Articolul: 

Europarlamentarii romani cer CE măsuri concrete impotriva violenţei asupra romanilor din Italia

 
 
 

-- Social-democraţii romani din PE cer Comisiei Europene măsuri ferme pentru a contracara violenţele din Italia la adresa cetăţenilor romani, eventual pe modelul Haider, care să includă chiar sancţiuni economice, a declarat vineri europarlamentarul PSD Corina Creţu.

 

 4 iulie, 15:05 

   
       
           
   

     
       
   
 

Creţu şi-a exprimat speranţa ca săptămana viitoare, cand subiectul violenţelor la adresa romilor şi romanilor din Italia va fi discutat in şedinţa plenară de la Strasbourg a Parlamentului European, CE să vină cu soluţii concrete pentru a stopa "incălcările drepturilor omului şi alunecarea Italiei spre un regim autoritar-extremist". "Din păcate, n-am observat pană acum acţiuni concrete din partea CE pentru stoparea acestor iniţiative inacceptabile pentru secolul XXI", a declarat Creţu, criticand lipsa de reacţie a autorităţilor europene in legătură cu măsurile impuse de guvernul Berlusconi,potrivit newsin.

Eurodeputatul a adăugat că social-democraţii romani au interpelat Comisia Europeană, solicitandu-i o informare despre măsurile pe care intenţionează să le ia pentru stoparea violenţelor respective. "Nu pot inţeleg cum CE poate să aplice asemenea măsuri atunci cand e vorba de incălcări ale drepturilor omului in Africa sau alte ţări ale lumii, iar cand e vorba de incălcări flagrante ale drepturilor omului in interiorul Uniunii, toată lumea dă din colţ in colţ", a mai adăugat Corina Creţu.

Precedentul Haider

Europarlamentarul a spus că, deşi in legislaţia europeană, inclusiv in Tratatul de la Lisabona, nu se prevăd sancţiuni pentru statele membre in anumite situaţii, există un precedent, cazul Haider, care poate fi folosit şi in soluţionarea problemelor de violenţă etnică din Italia. In acest context, Creţu a amintit că, in urma declaraţiilor xenofobe ale premierului austriac Jorg Haider, s-au aplicat sancţiuni economice, măsuri de izolare inclusiv şi de restricţionare a călătoriilor in străinătate a cetăţenilor austrieci. E important ca UE să aplice aceleaşi standarde cand e vorba de incălcări ale drepturilor omului şi cand e vorba de state precum Zimbabwe şi cand e vorba de Italia, a conchis ea.

Creţu a mai spus că in Romania se impune infiinţarea unui minister sau a unei agenţii pentru romanii din străinătate, luarea unor măsuri concrete de ajutorare a acestora precum stabilirea unor consulate mobile şi a unor consuli onorifici, şi nu in ultimul rand scrierea unei strategii naţionale de imbunătăţire a imaginii Romaniei in UE.

Amprentarea tiganilor a starnit scandal

Guvernul de dreapta al lui Silvio Berlusconi a adoptat recent o serie de măsuri pentru siguranţă, printre care introducerea imigraţiei ilegale in Codul Penal, ca infracţiune, şi "facilitarea" expulzărilor, care vizează in special imigranţii romani. Executivul a decis şi ca imigranţii să aibă un venit minim obţinut legal şi o locuinţă decentă pentru a putea rămane in Peninsulă.

Ultima măsură luată de Italia şi care a produs indignare in special printre europarlamentari vizează amprentarea romilor. Astfel, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, membru al partidului populist şi xenofob Liga Nordului, a anunţat că va trimite forţe de ordine in taberele de nomazi din Peninsulă pentru a lua amprentele digitale ale tuturor ocupanţilor lor, adulţi şi copii, adăugand că nu e vorba de o inregistrare pe criterii etnice, ci de "o garanţie suplimentară pentru protecţia drepturilor lor".

Haider, fost cancelar austriac, s-a declarat un adept al restricţiei libertăţii de circulaţie a străinilor pe teritoriul Austriei, şi chiar un fan al lui Hitler. In urma declaraţiilor sale, Parlamentul European a adoptat, in februarie 2000 o declaraţie de susţinere a unor măsuri dure dacă oficialii Austriei continuă cu aceste afirmaţii. Actul PE a instituit practic un "embargou" politic la adresa Austriei. Astfel, politicienii din statele UE refuzau dialogul cu colegii lor austrieci. Sanctiunile, introduse in februarie 2000, au fost ridicate in septembrie acelaşi, in urma unor negocieri.

Z.O.  

 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.