Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 28-05-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Amnesty International denunţă un "val de rasism" in Italia, in special impotriva romilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2008-05-28&id=7077


Numele cotidianului

Articolul: 

 

Amnesty International denunţă un "val de rasism" in Italia, in special impotriva romilor

 
 
 

-- Intr-un raport, organizatia atrage atentia ca masurile luate de Guvernul Berlusconi impotriva imigratiei "incalcă normele internaţionale privind drepturile omului"

 

 28 mai, 09:54 

   
       
           
   

     
       
   
 

Filiala italiană a organizaţiei Amnesty International a denunţat miercuri "un val de rasism" vizand imigranţii din Italia şi incălcarea "normelor internaţionale porivind drepturile omului", cu ocazia lansării raportului internaţional al organizaţiei pe 2008, transmite AFP, preluat de NewsIn. "Ne confruntăm in prezent cu un val de rasism care vizează toţi imigranţii prezenţi pe teritoriul italian, atat cei legali, cat şi cei ilegali", a denunţat Daniela Carboni, directorul Amnesty International Italia, intr-o conferinţă de presă organizată cu ocazia publicării raportului.

Măsurile impotriva imigraţiei ilegale şi infracţionalităţii adoptate recent de noul Guvern de dreapta al lui Silvio Berlusconi "incalcă normele internaţionale privind drepturile omului", a apreciat Carboni, fără a detalia criticile. Măsurile respective, criticate de Romania şi Spania, prevăd transformarea imigraţiei ilegale in infracţiune, facilitarea expulzărilor şi agravarea pedepselor pentru imigranţii ilegali declaraţi vinovaţi pentru infracţiuni.

Evocand o "erodare a drepturilor tuturor", Carboni a estimat că "Italia riscă să devină o ţară periculoasă, in prezent pentru romi şi romani, maine, potenţial, pentru toţi". Ea a făcut apel către autorităţile italiene să soluţioneze dosarul incendierii a două tabere de romi, in urmă cu două săptămani, la Napoli.

Directorul organizaţiei pentru Italiei a acuzat clasa politică de la Roma că este responsabilă pentru degradarea climatului, revenind asupra cazului Giovannei Reggiani. "Oamenii politici sunt responsabili de legitimarea unui limbaj rasist", a acuzat ea.

In raportul publicat pe site-ul organizaţiei, Amnesty International menţionează decretul de lege care a intrat in vigoare in 2 noiembrie 2007 şi care le-a permis autorităţilor italiene să expulzeze cetăţeni europeni in baza unor riscuri pentru siguranţa publică. Decretul de lege incălca directiva UE 2004/38 /EC şi a dat impresia că este orientat impotriva cetăţenilor romani de etnie romă, in reacţie la uciderea unei italience pentru care este suspectat un rom din Romania, cazul Mailat. In decurs de două săptămani după intrarea in vigoare a decretului de lege, au fost expulzate 177 de persoane.

In luna mai a anului trecut, primarii din Roma şi Milano au semnat "Pacte pentru securitate" care prevedeau evacuarea forţată de 10.000 de romi. Pe tot parcursul anului, autorităţile italiene s-au angajat in evacuări la scară largă ale comunităţilor rome, ceea ce contravine standardelor internaţionale privind drepturile omului.

O serie de politicieni importanţi au folosit termeni discriminatorii, mai arată raportul, citand exemplul prefectului Romei, Carlo Mosca, care a numit in mod repetat romii romani "animale", la inceputul lunii noiembrie.

Organizaţia internaţională de apărare a drepturilior omului subliniază şi că Italia nu dispune incă de o lege a azilului care să respecte in totalitate Convenţia ONU pentru refugiaţi. Amnesty menţionează in acest sens un proiect de lege adoptat in 24 aprilie 2007 de Guvern, care includea noi propuneri pentru detenţia imigranţilor. Textul prevedea măsuri privind minorii neinsoţitit, deţinerea şi deportarea imigranţilor.

Amnesty atrage atenţia şi asupra aşa-numitei legi Pisanu, care conţine măsuri urgente pentru a combate terorismului. Legea prevede că atat imigranţii legali, cat şi cei ilegali, pot fi expulzaţi, fără a se putea apăra, in ţări unde riscă să le fie incălcate grav drepturile. Persoanele vizate nu trebuie să fi fost neapărat condamnate sau inculpate pentru fapte legate de teorism. Deşi imigranţii pot depune apel faţă de o eventuală decizie de expulzare, indepărtarea lor nu este suspendată pe perioada examinării cazului. Şi Comitetul ONU impotriva torturii şi-a exprimat ingrijorarea, in 18 mai, faţă de legea Pisanu, aminteşte Amnesty.

Organizaţia critică autorităţile italiene şi pentru că nu au cooperat deplin in cadrul investigaţiilor privind incălcarea drepturilor omului in cadrul războiului impotriva terorismului. Organizaţia a subliniat şi că Parlamentul European a evocat implicarea Romei in extrădările extraordinare. Amnesty face referire la cazul lui Abu Omar, cetăţean egiptean rezident in Italia, răpit de pe o stradă din Milano in anul 2003. El a fost transportat in Egipt, in cadrul programului american de extrădări extraordinare. Omar ar fi fost torturat, după care a fost eliberat, in 11 februarie 2007, fără a fi inculpat.

Organizaţia atrage atenţia că, deşi un tribunal din Milano a emis cereri de extrădare şi a inculpat 26 de cetăţeni americani, majoritatea consideraţi agenţi CIA, pentru implicarea in acest dosar, Ministerul Justiţiei nu trimisese incă documentele, la sfarşitul anului 2007, autorităţilor americane.

In luna februarie, Parlamentul European a condamnat extrădarea extraordinară a cetăţeanului italian Abou Elkassim Britel, intr-o rezoluţie privind zborurile şi inchisorile secrete ale CIA din ţările europene, aminteşte Amnesty. Britel a fost arestat in Pakistan, in martie 2002, de poliţia pakistaneză, şi a fost interogat de oficiali americani şi pakistanezi. El a fost predat, ulterior, autorităţilor marocane. Ministerul italian de interne ar fi cooperat cu serviciile secrete străine in acest dosar.

Italia nu are un mecanism eficient pentru a trage la răspundere forţele de ordine şi au existat nereguli in procesele vizand oficiali din poliţie acuzaţi de incălcarea drepturilor omului, subliniază Amnesty, citand dosarul a patru poliţişti acuzaţi de uciderea lui Federico Aldrovandi. Ancheta a fost marcată de o serie de nereguli, de exemplu dispariţia probelor de sange recoltate de la locul faptei. Organizaţia a prezentat şi cazul unor ofiţeri care ar fi folosit forţa excesivă impotriva suporterilor la un meci intre AS Roma şi Manchester United, ofiţeri care nu au fost incă judecaţi.

ZIUA ONLINE  

 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.