Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziua
Anul şi data apariţiei: 7/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Oana Rotaru
Titlul articolului: Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.ziua.ro/news.php?data=2007-11-07&id=1541&kword=minorit


Numele cotidianului

Articolul:

Italia nu intentioneaza sa limiteze accesul romanilor pe piata muncii

Tariceanu si Prodi cer sprijinul UE pentru integrarea sociala a romilor

 
 
 

 07 noiembrie, 17:27 

   
       
           
   

     
   

Romano Prodi si Calin Popescu Tariceanu (Foto EPA)

     
       
   
 

Premierul Calin Popescu Tariceanu si omologul sau italian, Romano Prodi, vor trimite o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicita elaborarea de politici comunitare pentru integrarea minoritatilor, in special a romilor. Cei doi premieri au anuntat la Roma ca au semnat impreuna o scrisoare catre presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, in care ii solicita elaborarea de politici aplicabile intregii Uniuni Europene, referitoare la grupurile defavorizate, in special romi, precum si de politici de integrare sociala si migratie la nivel comunitar. In cadrul unei conferinte de presa comune, premierul italian a anuntat ca Italia nu intentioneaza sa limiteze accesul pe piata muncii a muncitorilor romani.

Dreptul romanilor la libera circulatie, garantat de Guvernul italian

Guvernul italian va respecta, de asemenea, securitatea cetatenilor romani si va garanta dreptul la libera circulatie a acestora, prin combaterea prejudecatilor si o colaborare eficienta cu autoritatile romane, a declarat premierul italian Romano Prodi. "Nu vom alunga in masa pe nimeni. Ca lideri politici, trebuie sa evitam prejudecatile, asumandu-ne insa si realitatea", a spus Prodi, la finalul discutiei cu premierul Tariceanu. Mai mult, autoritatile italiene nu vor recurge la expulzari in masa si vor actiona aplicand legea si garantand drepturile tuturor cetatenilor, a declarat oficialul italian. El a subliniat ca autoritatile de la Roma nu trebuie sa aiba prejudecati, dar, in nici un caz, nu trebuie sa ascunda realitatea. "Nu trebuie sa confundam delincventii cu muncitorii onesti", a spus oficialul italian. "Noi, italienii, trebuie sa o stim bine, pentru ca si noi am emigrat in cautarea unei vieti mai bune", a subliniat Romano Prodi. La randul sau, premierul roman a aratat ca a convenit cu omologul sau italian "un pachet" de masuri comune in domeniul politienesc, judiciar si consular, inclusiv infiintarea unui "task-force" pentru combaterea infractiunilor, format din 30 de politisti romani. "Am discutat despre un pachet de masuri sociale, bazat si pe fondurile europene de solidaritate, si este necesar un efort de comunicare pentru a arata si alte realitati ale relatiei dintre Romania si Italia", a spus Tariceanu.

"Regret enorm crima comisa de conationalul meu"

In deschiderea conferintei, premierul Tariceanu a transmis familiei Reggiani regretul atat in numele sau, cat si al romanilor pentru presupusa crima comisa de cetateanul roman. "Imi exprim regretul familiei Giovannei Reggiani. Regret enorm crima pe care unul din conationalii mei a comis-o. Imi exprim regretul in numele meu si al romanilor", a declarat premierul roman, in debutul conferintei de presa comune cu Romano Prodi.

Proteste de strada

Pe tot parcursul discutiilor dintre Prodi si Tariceanu, parlamentarii Ligii Nordului au manifestat in fata Guvernului italian. Parlamentarii au afisat pancarte cu inscrisuri precum "Imigranti si violenta", "Prodi, vina este numai a ta" si altele care ii vizau pe premierul Prodi si pe ministrul italian de Interne, Giuliano Amato. Liga Nordului, formatiune de extrema-dreapta, anuntase inca de marti ca va organiza un "comitet de primire" pentru premierul Tariceanu. Ministrul de interne italian, Giuliano Amato spusese insa ca o manifestatie impotriva Romaniei ar fi "deosebit de inoportuna" si chiar "necivilizata". Ministrul italian a reamintit Ligii Nordului entuziasmul cu care a primit intrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

"Un popor nu poate fi etichetat dupa faptele unui individ"

Pe de alta parte, problema cetatenilor romani din Italia a fost unul dintre subiectele discutate de premierul Calin Popescu Tariceanu cu Papa Benedict al XVI-lea, Suveranul Pontif aratand ca nu este corect ca un intreg popor sa fie "etichetat" pentru fapta unui singur individ. "Un intreg popor nu poate fi etichetat dupa fapta unui individ", i-a spus suveranul pontif premierului Tariceanu.

Oana ROTARU  

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.