Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 17.05.2011
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Silvana Chiujdea
Titlul articolului: Invatamantul in limba maghiara,eliminate/Votul deputatilor ar putea
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Invatamantul_in_limba_magheara-eliminat_0_482352314.html



Camera Deputaţilor a adoptat astăzi o iniţiativă legislativă care elimină obligativitatea predării Istoriei şi Geografiei în limbile minorităţilor naţionale. Vicepremierul Marko Bela a declarat că iniţiativa, adoptată "tacit" de deputaţi, ar putea "arunca în aer coaliţia". Pentru a intra în vigoare, propunerea trebuie să treacă şi de Senat, care este forul decizional în acest caz. 

Propunerea legislativă a fost făcută de deputatului Mircia Giurgiu. Potrivit lui Marko Bela, premierul Emil Boc se delimitează de iniţiativele şi proiectele lui Mircia Giurgiu, care zilnic propune "câte o prostie" în Camera Deputaţilor.

Marko Bela a subliniat că membrii coaliţiei şi ai Guvernului susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea unei astfel de iniţiative ar putea să arunce în aer coaliţia.

"Eu ştiu că Mircia Giurgiu nu mai face parte din grupul parlamentar al PDL şi că acum este independent. În ceea ce priveşte problema Istoriei şi Geografiei, aceasta a fost deja tranşată prin Legea învăţământului şi atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară susţin formula adoptată în Legea învăţământului.

Faptul că a trecut o astfel de iniţitivă demagogică şi ultranaţionalistă prin Camera Deputaţilor în mod tacit dovedeşte însă defecţiunile coaliţiei, şi anume că nu reuşim să avem majoritate nici pentru adoptarea unei legi, nici pentru respingerea unor proiecte proaste", a spus Marko Bela.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.