CÄutare Numele cotidianului: AdevÄrul Taberele de ĹŁigani români din capitala Spaniei se tem cÄ cele întâmplate în FranĹŁa se vor petrece foarte curând Ĺi în Spania. AsociaĹŁiile ĹŁigÄneĹti susĹŁin însÄ cÄ acest lucru este puĹŁin probabil. "Au spus la televizor cÄ ne vor da câte 300 de euro ca sÄ plecÄm de îndatÄ acasÄ, în România...". Femeia care vorbeĹte se numeĹte LuminiĹŁa, este ĹŁigancÄ româncÄ Ĺi trÄieĹte în aĹezarea "El Gallinero" (CoteĹŁul) din Madrid. Ca Ĺi ea, mulĹŁi din cei 800 de locuitori ai acestei "tabere" (cea mai mare din Spania cu populaĹŁie rromÄ) au auzit "ceva" despre deportÄrile de ĹŁigani români din FranĹŁa Ĺi cred cÄ aici li se poate întâmpla ceva identic, scrie Publico. Ori cÄ, pur Ĺi simplu, vor fi expulzaĹŁi fÄrÄ nici o explicaĹŁie. Pentru aĹa numita "reîntorcere voluntarÄ" pusÄ în practicÄ de Guvernul lui Nicolas Sarkozy, fiecare expulzat primeĹte 300 de euro Ĺi 100 în plus pentru fiecare copil.
"În România nu este nimic" Locuitorii "CoteĹŁului" reitereazÄ cÄ ei nu au fÄcut nimic rÄu Ĺi cÄ nu vor sÄ se întoarcÄ în România, pentru cÄ acolo "este iadul", cum îl descrie Aron, de 19 ani. O Ĺtiu cei care s-au întors de curând în ĹŁara lor Ĺi, la vederea panoramei, s-au întors din nou în Spania. "Numai ce m-am întors din România, am stat o lunÄ acolo, m-am întors la Madrid pentru cÄ acolo nu este nimic", spune Armando, de 18 ani, în timp ce îĹi leagÄnÄ copilul, nou nÄscut, în braĹŁe. "Foarte rÄu trebuie sÄ o ducÄ România dacÄ ei preferÄ sÄ stea aici, unde nu au nimic", spune Paco Pascual, voluntar care îi ajutÄ pe locuitorii din "CoteĹŁ". Pentru Pascual, postura Guvernului Spaniei faĹŁÄ de acest colectiv este Ĺi mai rea decât cea din FranĹŁa: "Pentru cÄ nu îi expulzeazÄ, dar nici nu face nimic pentru a le îmbunÄtÄĹŁi situaĹŁia. Îi lasÄ pur Ĺi simplu sÄ putrezeascÄ". În Spania trÄiesc 50.000 de ĹŁigani din Europa de Est, majoritatea în aĹezÄri izolate, în tabere. MulĹŁi provin din localitatea ŢÄndÄrei, din România, unde pot câĹtiga, cel mult, 20 de euro pe lunÄ. În Madrid, în schimb, cei afectaĹŁi spun cÄ pot câĹtiga Ĺi 15-20 de euro pe zi, în economia subteranÄ. "Cu 20 de euro putem cumpÄra pâine, pui, ouÄ, o sticlÄ de Coca Cola, lapte Ĺi biscuiĹŁi pentru copii", rezumÄ Marina, altÄ ĹŁigancÄ ce trÄieĹte în Madrid, în mizerie.
MulĹŁi minori sunt forĹŁaĹŁi sÄ cerĹeascÄ, în loc sÄ meargÄ la ĹcoalÄ Zvonurile continuÄ sÄ circule printre grupurile de ĹŁigani, care fac "cor" în faĹŁa colibelor. "Ne-au zis cÄ în zece zile trebuie sÄ plecÄm", repetÄ LuminiĹŁa. "Cine v-a zis?". "Nu Ĺtiu", rÄspunde femeia ridicând din umeri. Una din principalele probleme ale colectivului sunt minorii, împinĹi sÄ cerĹeascÄ Ĺi cu un indice ridicat al abandonului Ĺcolar. "Politica socialÄ spaniolÄ nu ajutÄ la integrare. Trebuie sÄ existe un proces de integrare Ĺi acesta trebuie început cu copiii, în educaĹŁie", criticÄ Daniela Sabina Radu, ĹŁigancÄ româncÄ proaspÄt scÄpatÄ dintr-o cÄsÄtorie forĹŁatÄ în ĹŁara sa Ĺi care acum conduce asociaĹŁia Rrom-Madrid, care are peste 200 de membri.
Primii ĹŁigani români au sosit în 1999 în Madrid Primele grupuri de ĹŁigani au ajuns în 1999 Ĺi Ĺi-au aĹezat tabÄra în Malmea, la periferia Madridului, dupÄ cum semnaleazÄ Joaquin Lopez Bustamante în articolul sÄu "BÄrcile de imigranĹŁi ale asfaltului". NumÄrul de ĹŁigani a tot crescut, mai ales din 2002 încoace, de când a fost suprimatÄ viza pentru români Ĺi bulgari Ĺi au putut veni în Spania nestingheriĹŁi. "Despre marginalizarea acestor ĹŁigani, este necesar sÄ vedem care este punctul de plecare, represiunea brutalÄ pe care au suferit-o în România, mai ales în epoca dictatorului CeauĹescu", afirmÄ Lopez Bustamante, purtÄtorul de cuvând al Institutului de CulturÄ Ĺ˘igÄneascÄ, care priveĹte cu "preocupare" cele întâmplate în FranĹŁa. Alte organizaĹŁii, precum FundaĹŁia Secretariatului ŢigÄnesc Ĺi Union Romani, de asemenea au reclamat cele întâmplate Ĺi sunt dispuĹi sÄ ajungÄ la cele mai înalte instanĹŁe europene.
Bulgarii, mai bine integraĹŁi Chiar dacÄ majoritatea ĹŁiganilor strÄini din Spania sunt români, existÄ Ĺi o colonie de ĹŁigani bulgari. Aceasta este concentratÄ în Castilla y Leon Ĺi, spre deosebire de vecinii lor, "sunt mai bine integraĹŁi, cu excepĹŁia unor tineri ĹŁigani care se ocupÄ cu furturile, în stradÄ", explicÄ preĹedinta AsociaĹŁiei Hispano-Bulgare pentru Integrare Ĺi Dezvoltare, Boika de Vanegas. Colonia îĹi concentreazÄ activitatea profesionalÄ în ferme agricole Ĺi mici afaceri locale. PreĹedintele FederaĹŁiei AsociaĹŁiilor de ImigranĹŁi Români în Spania, Miguel Fonda-ĹtefÄnescu, spune cÄ nu se pune problema ca în Spania sÄ se întâmple, pe termen scurt, ceea ce s-a petrecut în Italia, FranĹŁa sau Republica CehÄ vizavi de ĹŁiganii români.
ONU, de partea ĹŁiganilor Atât pentru a evita atacuri internaĹŁionale, cât Ĺi pentru a preveni astfel de viitoare situaĹŁii în Spania, Fonda-ĹtefÄnescu cere numirea unui "apÄrÄtor sau investigator care sÄ studieze vulnerabilitÄĹŁile libertÄĹŁilor Ĺi drepturilor din ConstituĹŁia EuropeanÄ". Momentan, instituĹŁia care s-a apropiat cel mai mult de aceste cerinĹŁe este ONU, care vineri a insistat cu tÄrie ca Guvernul FranĹŁei sÄ îndeplineascÄ prevederile ConvenĹŁiei despre Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare RasialÄ. "La fel ca Ĺi cu restul imigranĹŁilor, sunt învinuiĹŁi ĹŁiganii pentru problemele societÄĹŁii, cu care nu au nici o legÄturÄ. Îi alungÄ pentru cÄ sunt ĹŁigani, nu pentru cÄ sunt infractori", susĹŁine Fonda-ĹtefÄnescu. Sursa fotografie: |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară. Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize. |