Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 14.11.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: D.D.
Titlul articolului: Sibiu, capitala Romaniei si a Ungariei
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/sibiu_capitala_romaniei_si_a_ungariei-35620.html


 
 

Discutiile celei de-a treia sedinte comune a guvernelor Romaniei si Ungariei s-au desfasurat la Sibiu pe un ton amical, cu multe stringeri de mina si zimbete largi si in care omologii roman si ungar nu s-au ferit sa-si adreseze apelative prietenesti. La finalul discutiilor, primul-ministru ungar Ferenc Gyurcsany a afirmat ca a gasit in premierul roman Calin Popescu Tariceanu "un partener deosebit".

Intilnirea de ieri ridica bariera intre pietele de munca din cele doua tari, iar Ungaria va deschide complet, de la 1 ianuarie 2008, piata muncii pentru cetatenii romani.

"Orice cetatean roman cu studii profesionale, indiferent de meserie, are acces liber la piata de munca din Ungaria", a promis premierul Gyurcsany. In prezent, romanii se pot angaja in Ungaria in patru domenii, care cuprind 284 de specializari.

"Salut decizia Ungariei, dar nu pentru ca mi-as dori ca lucratorii romani sa plece in Ungaria sa munceasca, ci pentru ca libertatea de circulatie a fortei de munca este un principiu european. Romania are un deficit de forta de munca, iar plecarea lucratorilor romani ar fi ultimul lucru pe care mi-l doresc", a afirmat Tariceanu, care a considera ca acordul incheiat este unul liberal.

La curent cu evenimentele din Italia, Ferenc Gyurcsany nu se teme de o invazie a romanilor in Ungaria pentru ca tara vecina nu i-a atras in numar mare nici imediat dupa aderare. "Muncitorii au mers mai departe, pentru ca nu Ungaria este tara in care doresc sa lucreze", crede reprezentantul ungar, care crede ca nu sint necesare tensiuni "reale sau imaginare" precum cele de care a citit in presa.

Construirea unei linii ferate de mare viteza intre Budapesta, Bucuresti si Constanta este prioritara, in timp ce localitatile din apropierea granitei de vest au nevoie de drumuri scurte care sa le lege de frontiera si de constructia si restaurarea podurilor peste Crisuri. Tot in domeniul infrastructurii, cele doua guverne au convenit realizarea drumului rapid Satu Mare - Nyiregyhaza pentru care a fost deja elaborat studiul de fezabilitate, iar in luna aprilie 2008 va fi deschisa finantarea.

Romania si Ungaria si-au propus sa coopereze in vederea realizarii gazoductului Nabucco, proiect sprijinit de Comisia Europeana, dar pe care reprezentantul ungar il vede dificil de realizat. "Este un aspect fata de care noi nu avem putere. Romania are resurse proprii de gaze, iar preturile romanesti pentru gaze sint mult mai mici decit cele maghiare", a declarat Ferenc Gyurcsany.

Reprezentantul de la Budapesta a dorit sa sublinieze ca statul ungar are o responsabilitate fata de etnicii maghiari din Romania si a acuzat Pardidul Democrat din Romania ca nu sustine legea minoritatilor. "Prietenii romani sa vada doar situatia reala. Cum nu ii este indiferent Romaniei de romanii din alte tari, la fel facem si noi", a declarat premierul ungar.

Cea de-a treia intilnire de lucru a guvernelor Romaniei si Ungariei s-a desfasurat la Sibiu, Capitala Culturala Europeana, dupa ce primele doua sedinte au avut loc la Bucuresti si Budapesta. Atit discutiile, cit si invitatii au fost gazduiti la singurul hotel de 4 stele din oras, special amenajat pentru intilnirea guvernelor. La invitatia premierului Tariceanu, cele doua delegatii au servit dejunul la Imparatul Romanilor, hotelul preferat de presedintele Traian Basescu in fiecare vizita a sa la Sibiu.

"Impreuna pentru Europa" a fost sloganul intilnirii care a mobilizat un numar-record de forte de ordine in Capitala Culturala Europeana. Delegatia romana si cea ungara au dorit sa viziteze orasul si Muzeul Brukenthal, iar pe tot parcursul plimbarilor prin oras, oficialii si sotiile acestora au fost insotiti de un numar impresionant de agenti SPP. Pret de citeva ore bune, limuzinele oficiale si trei autocare au ocupat principala arie pietonala din centrul Sibiului. Pentru intilnire a fost alocata suma de un milion de lei, aprobata printr-o hotarire de guvern.

Gyurcsany acuza PD ca blocheaza legea minoritatilor

Premierul Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a acuzat miercuri PD, numindu-l "partidul presedintelui", in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la finalul sedintei comune a guvernelor roman si ungar la Sibiu ca impiedica adoptarea legii minoritatilor in Parlament. "Eu cred ca doua partide ale coalitiei se mentin deschise in ceea ce priveste legea minoritatilor, este vorba despre UDMR si PNL. Dinspre Budapesta se pare ca pozitia PD s-a schimbat in acest sens in ultima perioada si acest lucru din pacate arunca impedimente in calea adoptarii acestei legi", a acuzat Gyurcsany. Liderul PD, Emil Boc, a reactionat imediat. "Domnul Gyurcsany mai vorbeste ca domnul Cioroianu, de multe ori", a declarat de la Cluj Boc, precizind ca PD nu va negocia niciodata cu UDMR Constitutia Romaniei", iar premierul ungar si UDMR ar trebui sa stie acest lucru.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.