Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 9/7/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Daniela Vitelaru
Titlul articolului: Italienii se declară romi din solidaritate faţă de nomazi
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.cotidianul.ro/italienii_se_declara_romi_din_solidaritate_fata_de_nomazi-51109.html


Numele cotidianului

Articolul: 

Italienii se declară romi din solidaritate faţă de nomazi

08 Iul 2008 Daniela Vitelaru | 6 comentarii

Rating:

0 voturi

·                     foto(1)

Campania „Şi noi suntem romi!“ de la Roma a înregistrat un succes neaşteptat - peste 3.000 de amprentări voluntare, în semn de protest faţă de măsurile şovine ale guvernului Berlusconi.

08 Iul 2008 Italieni, dar si turisti straini au asteptat ore intregi in soare pentru a-si depune amprentele

Italieni, dar si turisti straini au asteptat ore intregi in soare pentru a-si depune amprentele

Manifestaţia împotriva intenţiei guvernului italian de a preleva amprentele digitale de la toţi romii, inclusiv de la copii, organizată luni seară la Roma, a avut un succes neaşteptat. Peste 3.000 de persoane s-au lăsat amprentate, în semn de protest faţă de acţiunile anunţate de ministrul de Interne, Roberto Maroni.

Acţiunea a fost organizată în Piazza Esquilino de către ARCI - asociaţie de promovare socială. În cartierul Esquilino, locuit de mulţi străini de diferite naţionalităţi, s-a înregistrat un amplu spectacol de solidaritate pentru copiii romi: cozi interminabile în doar trei ore de manifestare publică contra nerespectării drepturilor omului şi a deciziilor pripite luate de către guvernul italian pe baze etnice.

Publicitate

Trei tineri membri ai ARCI au luat amprentele cetăţenilor, care le depuneau pe o foaie numită „amprenta rasismului“ şi care îşi lăsau numele şi prenumele.

La manifestare au participat multe personalităţi din viaţa culturală şi politică italiană, printre care Ascanio Celestini (actor, scriitor, dramaturg), Andrea Camilleri (scriitor sicilian), Moni Ovadia (cântăreţ de origine bulgară, în Italia de peste cinci decenii), Rita San Lorenzo şi Angelo Caputo (magistraţi), politicieni ai Partidului Democrat, ex-miniştri, dar şi un cuplu de turişti englezi care au petrecut în soare zeci de minute pentru a-şi lăsa amprentele în semn de susţinere a respectării drepturilor omului.

Scriitorul Andrea Camilleri a purtat luni la evenimentul din Piaţă un tricou imprimat cu textul „Suntem toţi clandestini“. El a mărturisit: „Nu m-am gândit niciodată că voi fi atât de fericit să îmi las amprentele digitale. Am simţit nevoia să mă alătur acestui proiect pentru că e imposibil să amprentezi o etnie. Ei bine, putem să afirmăm că în zilele astea toţi suntem şi romi, şi clandestini“. Ascanio Celestini mărturiseşte: „Astăzi sunt romii, mâine pot fi graşii sau bătrânii, cei care fumează sau cei care beau“.

„Acesta este un gest simbolic, provocator, pentru a sublinia indignarea majorităţii italienilor“, au declarat pentru Cotidianul reprezentanţii ARCI.
Mediatorul cultural al romilor, Nazareno Guarnieri, a declarat că „reacţia oamenilor este răspunsul pentru un guvern «fuori di testa» (n.r. - «nebun»)“.

UE, contra amprentării romilor

Comisia Europeană a cerut guvernului Berlusconi un „raport complet“ privind măsurile de amprentare a romilor din Italia, până la sfârşitul lunii. Decizia amprentării „comportă în mod evident riscuri“ faţă de care UE trebuie să fie vigilentă, a declarat Jacques Barrot, comisar pentru Justiţie. Parlamentul European va adopta joi o rezoluţie în privinţa iniţiativei autorităţilor italiene de a realiza o bază de date cu amprentele persoanelor de etnie romă din Peninsulă. Europarlamentarii au dezbătut intens luni măsurile luate de Executivul de la Roma, iar unii dintre oficialii europeni şi-au exprimat îngrijorarea faţă de caracterul rasist al măsurii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.