Numele cotidianului: Cotidianul Anul Ĺi data apariĹŁiei: 22/08/2008 Tematica: transformarea sistemului electoral â problematica reprezentÄrii minoritÄĹŁilor ĂŽn parlament Categoria articolului: editoriale Autorul articolului: Cristian Sutu Titlul articolului: Iluzia uninominalului Acces online: https://www.cotidianul.ro/iluzia_uninominalului-55861.html
Numele cotidianului ĹtiĹŁi care e diferenĹŁa dintre votul uninominal Ĺi votul pe liste? SÄ vÄ spun ce cred eu: nici una! SÄptÄmâna viitoare, dacÄ Guvernul îĹi va mai aduce aminte, ar trebui sÄ aflÄm în ce zi vor avea loc alegerile pentru formarea noului Parlament. Normal era sÄ Ĺtim deja de vreo 15-20 de ani ca urmare a unui consens naĹŁional legiferat într-un singur articol: “În cea mai apropiatÄ duminicÄ de dupÄ 29 februarie au loc alegeri pentru Parlament”. Dar lucrurile nu sunt întotdeauna suficient de clare. Sau simple, fÄrÄ sÄ fie cumva rudimentare. ÎncâlcitÄ pânÄ la limita suportabilului e Ĺi treaba asta cu uninominalul. O idee de altfel bunÄ, testatÄ, dar care Ĺi-a pierdut din strÄlucire atunci când a fost pusÄ pe hârtia Monitorului Oficial din România. Mai sunt circa trei luni pânÄ când ar trebui sÄ se desfÄĹoare alegerile în noul sistem de vot, uninominal, Ĺi noi nu Ĺtim încÄ cu siguranĹŁÄ dacÄ au fost înlÄturate toate obstacolele de naturÄ juridicÄ sau de naturÄ politicÄ pentru organizarea acestor alegeri. ContestaĹŁiile mai pot avea încÄ loc cu succes. ContestaĹŁia cea mai eficientÄ a votului în sistem uninominal vine chiar de la partidele politice. UrmÄriĹŁi zilele acestea procedura de selectare a candidaĹŁilor Ĺi veĹŁi înĹŁelege imediat: nu e nici o diferenĹŁÄ între trierea candidaĹŁilor pentru votul pe liste Ĺi cea pentru votul uninominal. La alegerile din noiembrie, practic, nu vom avea de ales. Tot ei sunt. Doar cÄ nu s-au mai aĹezat pe listÄ, judeĹŁ cu judeĹŁ, ci câte unul, pe colegii. Se schimbÄ regula jocului, dar finalul e acelaĹi. Parlamentul viitor va fi compus nu din aleĹii noĹtri, ci din aleĹii lor. Multiplu de AgamiĹŁÄ Dandanache. VÄ pot garanta cÄ “amazoana” Alina Gorghiu, spre exemplu, prietena liberalului Mihai Voicu, ar fi ajuns deputat Ĺi în varianta votului pe listÄ, Ĺi în cea a uninominalului. La fel Ĺi Ana Birchall, prietena lui Mircea GeoanÄ. Sau Elena Udrea, blonda prezidenĹŁialÄ. Votul cu adevÄrat uninominal va avea loc eventual în 2012. DacÄ pânÄ atunci îi va veni cuiva ideea sÄ organizeze alegeri primare în partide pentru desemnarea celor mai doriĹŁi candidaĹŁi. Un loc de candidat ar trebui sÄ se câĹtige în competiĹŁii preliminare. Nu în pat. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.
Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.
|