Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Cristian Patrasconiu
Titlul articolului: Traian Băsescu: unguri la aperitiv!
Acces online: https://www.cotidianul.ro/traian_basescu_unguri_la_aperitiv-73573.html


Kelemen Hunor nu are dreptate atunci când spune că “empatia lui Traian Băsescu faţă de unguri se reduce la palincă şi la kürtös kalacs”. Preşedintele ştie şi simte foarte multe despre minoritatea maghiară din România.
 
Problematica minorităţii maghiare nu mai era tractată cu fermitate, după prăbuşirea spectaculoasă a PRM, de nici un actant politic autohton, altul decât UDMR şi radicalii lui Laszlo Tökes. Apoi, ea era şi continuă să fie “tratată” meschin şi ineficient de UDMR; situaţia din HarCov nu s-a îmbunătăţit semnificativ faţă de cum stăteau lucrurile acum un an şi jumătate, atunci când, după victoria de la referendum, Traian Băsescu a făcut o vizită lungă în Secuime. În plus, preşedintele României - un politician care nu uită şi nu iartă - avea divergenţe de profunzime cu udemeriştii, în ciuda faptului că, imediat după 30 noiembrie, Marko Bela şi compania s-au încolonat urgent şi oportunist lângă PDL.

Aşadar, la chestiunea în discuţie avem un context echivalent cu multe mingi la fileu ridicate lui Traian Băsescu sau pe care acesta şi le-a ridicat.

Era doar o chestiune de timp până când ele ar fi fost lovite puternic de şeful statului. Vizita recentă în Ungaria i-a prilejuit prima reacţie: apăsat şi fără echivoc, Traian Băsescu a declarat unui ziarist maghiar că România, Constituţia României şi preşedintele României nu permit autonomie teritorială! Apoi, pentru că repetiţia e mama învăţăturii, la sosire, chiar la aeroport, în declaraţia de presă de acolo, a mai spus încă o dată care e poziţia României în această problemă. La puţin timp după aceasta, în discursul de la instalarea în funcţie a lui Dan Nica la Interne, Traian Băsescu a revenit şi a spus încă o dată: “România este stat naţional unitar, suveran, independent. Nu putem vorbi de autonomie teritorială”. Şi a adăugat (sic!): “Şi acest lucru trebuie explicat ori de câte ori este nevoie”. Ceea ce a şi făcut, la numai câteva zile distanţă. Joi, la Predeal: “Autonomie teritorială nu poate exista în România şi cine îi păcăleşte pe oameni că se poate încălca o Constituţie a statului român nu face altceva decât să culeagă mai târziu roadele minciunii”. Sâmbătă, încă o dată, aceeaşi partitură, acelaşi solist! De data asta, direct din Secuime. Om de cuvânt, dl preşedinte explică asta cu autonomia teritorială de fiecare dată când va fi nevoie. Putem presupune că “va urma”. “Ori de câte ori este nevoie!”


De ce acum afirmarea tranşantă a acestei poziţii şi de ce atâta insistenţă în legătură cu o temă extrem de sensibilă, în condiţiile în care, în zonă, peisajul e destul de calm? Până la proba contrară, cele mai multe argumente sprijină ideea unei inflamări interesate şi bine calculate. Încărcarea unei asemenea teme (nota bene: cu un ridicat conţinut emoţional, deci cu un bun potenţial electoral!) ţine de agenda obligatorie a unui politician-jucător. A îndigui şi a lua în posesie, fie şi numai la nivel retoric, o atare problemă care se plimbă de un timp fără stăpân înseamnă promisiuni de vot importante pentru un probabil candidat în toamna prezidenţială, cum e cazul lui Traian Băsescu. Pe de altă parte, în eventualitatea în care “solii” şefului statului ce vor descinde în Secuime în următoarele zile (miniştrii de la Turism, Transporturi şi Dezvoltare) vor asigura în următoarele luni trecerea de la vorbe la fapte care pot fi contabilizate la activul celor din HarCov, s-ar putea ca lui Traian Băsescu să îi iasă mult mai mult decât voturi în plus la bilanţul său final. Chiar un UDMR devitalizat şi, la limită, fantomatic şi inutil!

P.S. Aţi remarcat cât de crispat vorbeşte în această chestiune consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, altfel un orator dezinvolt care nu îşi caută prea mult cuvintele? E ca şi cum ar merge pe sârmă.
 
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.