Prefectura judeĹŁului Covasna a atacat în instanĹŁÄ hotÄrârea Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe prin care aprobÄ organizarea, în data de 15 martie, a referendumului privind autonomia, transmite corespondentul NewsIn. Prefectul Codrin Munteanu a declarat luni, în cadrul unei conferinĹŁe de presÄ, cÄ hotÄrârea în cauzÄ este în instanĹŁÄ Ĺi au sÄrit peste procedura prealabilÄ, întrucât nu mai era timp pentru aceasta, hotÄrârea fiind trimisÄ târziu. PânÄ în prezent douÄ hotÄrâri locale privind organizarea referendumului pentru autonomie, ale consiliilor locale Baraolt Ĺi Bixad, au fost anulate de instanĹŁÄ în Covasna. În plus, la ora actualÄ, cinci hotÄrâri privind referendumul se aflÄ pe rolul Tribunalului. În acĹŁiunile în instanĹŁÄ, Prefectura aratÄ cÄ se încalcÄ prevederile legii nr.3./2000 privind organizarea Ĺi desfÄĹurarea referendumului, precum Ĺi cele ale ConstituĹŁiei României, republicatÄ. TotodatÄ, Prefectura mai aratÄ cÄ posibilitatea organizÄrii unui astfel de referendum este nelegalÄ atât sub aspectul obiectului, cât Ĺi sub aspectul modalitÄĹŁii de organizare. Conducerea Consiliului NaĹŁional Secuiesc (CNS) susĹŁine cÄ pânÄ în prezent mai bine de 20 de hotÄrâri privind referendumul pentru autonomie se aflÄ în instanĹŁÄ în Covasna Ĺi Harghita, dar nu consiliile locale care adoptÄ hotÄrârile ar fi cele care încalcÄ legea, ci Prefecturile Covasna Ĺi Harghita, care Ĺi-ar depÄĹi atribuĹŁiile. IniĹŁiatorii proiectului urmeazÄ sÄ facÄ recurs la Curtea de Apel BraĹov. PânÄ acum 24 de consilii au adoptat hotÄrâri privind organizarea referendumului pentru autonomie. Anul trecut, 19 consilii locale din judeĹŁele Covasna Ĺi Harghita au adoptat hotÄrârile pentru organizarea referendumului în vederea înaintÄrii unei iniĹŁiative legislative cetÄĹŁeneĹti privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc Ĺi toate cele 19 hotÄrâri au fost atacate în contencios de Prefecturi. La acestea se adaugÄ hotÄrârea din comuna Valea CriĹului, Covasna, care a fost revocatÄ la scurt timp, înainte de a fi atacatÄ. Potrivit vicepreĹedintelui Consiliului NaĹŁional Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, adoptarea acestor proiecte nu înseamnÄ instituirea unei autonomii, ci este vorba pur de referendum pentru schimbarea graniĹŁelor administrative Ĺi formarea unui judeĹŁ nou. Conducerea CNS a propus în urmÄ cu câteva luni organizarea unui referendum necesar înaintÄrii în Parlament a unei iniĹŁiative legislative care propune Ĺi modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judeĹŁelor, pentru care este nevoie înainte de un referendum. Întrebarea care va fi adresatÄ cetÄĹŁenilor este dacÄ sunt sau nu de acord cu modificarea limitelor teritoriale ale judeĹŁelor din care fac parte. IniĹŁiativa CNS Ĺi PCM a fost criticatÄ Ĺi atacatÄ de lideri ai societÄĹŁii civile româneĹti Ĺi politicieni români din cele douÄ judeĹŁe, pe motiv cÄ încalcÄ ConstituĹŁia Ĺi îndeamnÄ la tensiuni interetnice. |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. Ăn cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.
Ăn munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.
Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.
|