Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 15.03.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Peter Eckstein Kovacs este de acord cu oficializarea limbii maghiare
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/peter_eckstein_kovacs_este_de_acord_cu_oficializarea_limbii_maghiare-109752.html


Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs a declarat, luni, într-o discuţie cu cititorii Hotnews, că solicitarea ca limba maghiară să fie recunoscută ca limbă oficială regională nu este deplasată şi căa cet lucru ar însemna o oficializare a unei situaţii reale şi concrete.

 

Eckstein Kovacs Peter

"Sunt unele zone în care dacă o declari sau nu, maghiara este limba folosită şi de populaţie şi de majoritatea oficialităţilor. Mi se pare normal ca limba vorbită de o masă critică de cetăţeni să fie recunoscută ca atare. (...) A oficializa o realitate care este folosirea limbii maghiare în secuime nu aduce o schimbare radicală, ci ar fi oficializarea unei situaţii concrete, reale. Nu ar aduce nici beneficii mari, dar nici pagube. Nu văd ce ar fi rău în această oficializare", spune Peter Eckstein Kovacs, precizând că acesta este un punct de vedere personal, care nu implică Administraţia Prezidenţială.

Consilierul prezidenţial a subliniat că, din punctul său de vedere, oficializarea regională a limbii maghiare ar fi practic o recunoaştere a statului acestei limbi, respectiv ar fi o pârghie legală ca autorităţile să trateze egal, în condiţiile legii, cele două limbi.

Aproximativ 300 de primari şi aleşi locali din Harghita, Covasna şi Mureş au participat, vineri, la cea de-a două Adunare a Aleşilor Locali din Secuime, unde au votat ca limba maghiară să fie declarată oficială în această zonă şi ca 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, să fie zi liberă.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.