Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 28-04-2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Laura Cernahoschi
Titlul articolului: Romanii aleg extrema dreaptă de teama românilor
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.cotidianul.ro/romanii_aleg_extrema_dreapta_de_teama_romanilor-44534.html


Romanii aleg extrema dreaptă de teama românilor

Gianni Alemanno, reprezentantul Alianţei Naţionale, a reuşit să recupereze distanţa din primul tur de scrutin faţă de candidatul stângii cu un discurs antiimigranţi.

Primele rezultate parţiale date publicităţii luni seară după alegerile locale desfăşurate la Roma arătau un lejer avans al reprezentantului dreptei extreme, Gianni Alemanno, în faţa candidatului de stânga, Francesco Rutelli. După numărarea primelor voturi, Alemanno avea de partea sa 52,12% din voturi, faţă de 47,88% ale lui Francesco Rutelli. 

Este pentru prima dată, în 15 ani, când stânga pierde primăria Romei, iar infractorii români par să fi avut o influenţă importantă în această răsturnare de situaţie. În primul tur de scrutin, Alemanno obţinuse 40,7% din voturile romanilor, faţă de 45,8%, cât câştigase candidatul stângii. La Consiliul Romei, conform rezultatelor parţiale, stânga părea să păstreze încă un avantaj în faţa dreptei.

Participarea romanilor la urne a fost cu 18-19% mai mică decât la primul tur de scrutin. Weekendul însorit se pare că i-a gonit pe alegători departe de oraş.

Dezbaterile electorale dintre cei doi candidaţi din turul doi pentru primăria Romei s-au concentrat pe măsurile pe care urmează să le ia viitorul edil împotriva imigranţilor infractori, în special a românilor. Gianni Alemanno, reprezentant al Partidului Alianţa Naţională, fost partid neofascist, în continuare antieuropean şi antiimigraţie, a promis că va expulza 20.000 de imigranţi care s-au instalat la Roma şi au încălcat legea, fie ei „români sau nomazi”. 

Lui Alemanno i se reproşează că poartă la gât o cruce celtică, simbol al extremei drepte în Italia, unde o lege din 1993 o aseamănă cu svastica nazistă. În vârstă de 50 de ani, Alemanno vrea să readucă ordinea publică şi controlul în comunităţile de imigranţi. El a mai promis desfiinţarea celor 85 de tabere pe care romii şi le-au instalat la Roma. 

Partidul Alianţa Naţională face parte din coaliţia ce a câştigat alegerile guvernamentale, condusă de Silvio Berlusconi. Candidatul de centru-stânga, Francesco Rutelli, din partea Partidului Democrat, a adoptat şi el un ton dur la adresa românilor: „Cu românii cerşetori nu se poate să fim blânzi”, a spus el în campanie. Rutelli, care a propus, pentru siguranţa femeilor din Italia, măsuri absurde, precum purtarea de „brăţări antiviol”, cu care ar putea alerta poliţia în caz de nevoie. Alemanno a comparat aceste brăţări cu portul islamic, numindu-le „un fel de burqa electronice”.

Subiectul imigranţilor s-a reaprins după ce Ioan Rus, un român fără domiciliu şi fără loc de muncă, a fost acuzat de violarea şi înjunghierea unei tinere din Lesotho. Acest caz a readus în mintea italienilor cazul de
astă-toamnă al lui Romulus Mailat, cel care a violat şi a ucis o italiancă.

Dreapta din Peninsulă a acuzat guvernul Prodi că nu a luat suficiente măsuri pentru a opri valul de imigranţi români care au invadat Italia, vinovaţi de cele mai multe dintre infracţiunile comise de străini în ţară.

Frattini cere expulzarea imigranţilor săraci

Viitorul ministru de Externe al Italiei, din guvernul Berlusconi, comisar european în exerciţiu încă pentru Justiţie, Franco Frattini, a propus ca imigranţii care nu dispun de un venit minim pentru a supravieţui în Italia să fie expulzaţi. „Trebuie votată o lege care ar stabili venitul minim de venit sub care străinii nu pot sta în ţara noastră mai mult de 90 de zile”, a declarat Frattini într-un interviu acordat ziarului „Il Giornale”, aparţinând familiei Berlusconi. 

Frattini vrea să fie luaţi în calcul parametrii Institutului Naţional de Statistici privind Sărăcia. Potrivit acestora, pragul de sărăcie era în 2006 de 970,34 de euro pe lună pentru o familie de două persoane. Frattini a pledat de asemenea pentru ca străinii care au comis delicte în Italia să fie judecaţi, condamnaţi şi apoi extrădaţi. „Trebuie să îşi ispăşească pedeapsa în ţara de origine. Nu este drept să rămână în închisorile noastre de 5 stele, care costă contribuabilii mulţi bani“, a spus el.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.