Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 14.12.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: interviuri
Autorul articolului: Călin Marchievici
Titlul articolului: Băsescu nu va promulga niciodată legea înlocuirii termenului rom cu cel de ţigan
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/131991-Basescu-nu-va-promulga-niciodata-legea-inlocuirii-termenului-rom-cu-cel-de-tigan


 


 

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că nu va promulga legea privind revenirea la denumirea de "ţigan" în loc de "rom", într-un interviu publicat de "Financial Times" în ediţia electronică de luni. Preşedintele a mai declarat că românii ar "fi bucuroşi dacă de fiecare dată când preşedintele (francez Nicolas) Sarkozy trimite înapoi un rom să trimită şi un medic sau un specialist în IT", relatează Mediafax.ro.

"Cred că este o mare greşeală, nu voi promulga niciodată o astfel de lege. O voi trimite înapoi" , a declarat Băsescu pentru FT, adăugând că legea va fi "un gest de respingere". Controversata lege, iniţiată de parlamentarul Silviu Prigoană, membru al PDL, presupune interzicerea folosirii termenului de "rom" în instituţiile din România, înlocuindu-l cu cel de "ţigan".

Legea reflectă frustrarea românilor cu privire la confuzia care se poate face între numele minorităţii rome şi cel al ţării lor, deşi acesta provine din limba romani şi nu are nicio legătură cu România, comentează cotidianul britanic.

"Politicienii ar trebui să se concentreze în schimb pe crearea unor oportunităţi educaţionale mai bune şi a unor modalităţi prin care să arate bogăţia moştenirii culturale a minorităţii rome ", a declarat Băsescu, care a adăugat că, dacă o comunitate romă se va stabili în preajma unui oraş, după trei luni de zile autorităţile vor fi pregătite să trimită un profesor pentru copiii romi de acolo.

Iniţiativa renunţării la termenul "rom" intervine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru România, care speră să adere la zona Schengen anul viitor. Băsescu este îngrijorat că problema romilor ar putea fi folosită în mod nedrept ca pretext pentru amânarea aderării României la acest spaţiu.

"A pune pur şi simplu (romii) în avion şi a învinui România, spunând «OK, nu intraţi în Schengen din cauza minorităţii rome», nu este o soluţie ", a declarat preşedintele român. "Am vrea să cooperăm pentru a găsi o soluţie împreună" cu statele europene, a adăugat el. "Să pui la colţ 22 de milioane de români pentru că nu avem o soluţie inteligenţa pentru romii nomazi nu este o soluţie. Ne asumăm rersponsabilitatea, dar haideţi să găsim împreună o soluţie", a spus Băsescu.

"În acelaşi timp considerăm că România a intrat în UE nu numai cu medicii săi, care sunt foarte apreciaţi în Franţa, Italia, Germania şi Marea Britanie. Nu numai cu specialiştii în IT, care pleacă din România, alături de medici. Am intrat şi cu minoritatea romă. Şi am fi bucuroşi dacă de fiecare dată când preşedintele (francez Nicolas) Sarkozy trimite înapoi un rom să trimită şi un medic sau un specialist în IT. Dar acest lucru nu se întâmplă şi mi-ar plăcea să cooperăm cu Franţa în găsirea unei soluţii", a afirmat Traian Basescu
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.