Căutare Numele cotidianului: Cotidianul Francesco Storace, senator italian de extrema dreapta din Lazio, liderul formatiunii La Destra, a acordat un interviu ziarului Cotidianul, despre situatia imigrantilor romi din Italia. Anterior, La Destra ceruse interventia armatei impotriva taberelor de romi.
Interviu realizat de Claudia Stanila (Roma)
Care credeti ca sint cauzele care au determinat in Peninsula aceasta crestere alarmanta a violentei de multe ori avind ca protagonisti romanii?
In primul rind, ar trebui evitat ca imigrantii romi sa se increada in prea marea permisivitate a legilor italiene. Eu sint in favoarea sistemului american, care prevede obligativitatea luarii amprentelor pentru orice cetatean strain care intra pe teritoriul Statelor Unite (si asta pentru a se evita ulterior problema - cu care noi in Italia ne confruntam � identificarii celor care comit infractiuni).
Si apoi cred ca imigrantii infractori trebuie sa-si ispasesca pedeapsa in puscariile din tara lor de origine. Mi se pare prea mult, intolerabil chiar, ca statul italian sa suporte cheltuielile de intretinere a infractorilor romani. Cred ca Guvernul roman ar trebui sa ia masuri urgente in acest sens. Oricum, in general, cine vrea sa se stabileasca in Italia trebuie sa aiba o munca sigura, o locuinta, posibilitatea de a se intretine, nu sa vina la intimplare. Exista, de altfel, directive europene conform reglementarilor carora cine nu dovedeste ca este in masura sa se intretina pe teritoriul unui alt stat trebuie sa se intoarca in tara proprie.
Exista insa dreptul inalienabil la libera circulatie.
Desigur. Insa nu trebuie sa fie bazat pe anarhie si trebuie sa se evite a crea o situatie de periculozitate in tara-gazda.
Considerati ca romanii creeaza acesta stare de periculozitate in Italia?
Imaginea romanilor este compromisa grav in Italia. Desigur, exista - si eu cunosc nenumarati - romani care lucreaza in Peninsula in mod cinstit. Exista insa, in mod neindoielnic, tari care favorizeaza emigratia prin faptul de a nu crea conditii de viata decente propriilor cetateni si, din nefericire, Romania este una dintre ele. Cred ca guvernul roman trebuie sa ia masuri in acest sens, oferind posibilitatea unor standarde de viata civilizate pentru a determina romanii sa ramina in tara lor. Un aspect care ma face sa surid amar si sa ma infurii in acelasi timp este afirmatia repetata a autoritatilor de la Bucuresti conform careia in ultimul timp in Romania a scazut numarul actelor infractionale. Mi-e usor sa cred avind in vedere ca infractorii romani par sa se fi transferat cu totii in Italia. Oricum, repet, m-as declama multumit daca cel putin Guvernul de la Bucuresti ar accepta o regula foarte simpla: Poate calatori orice persoana, insa cine comite o infractiune pe teritorul altui stat trebuie sa-si ispaseasca pedeapsa in puscariile din tara proprie. Romanii trebuie sa aiba responsabilitatea propriilor criminali.
Cum vedeti Italia peste 10 ani, avind in vedere masiva imigratie din Peninsula?
Cred ca trebuie stabilite reguli clare pentru a evita sa fim in mod continuu invadati de imigranti. Avem dreptul la o tara a noastra, care sa-si poata conserva identitatea nationala, traditiile, civilizatia, istoria.
Credeti ca problema imigratiei romanesti ar trebui pusa, asa acum s-a afirmat, la Uniunea Europeana?
Da. Acest aspect insa nu trebuie sa eludeze responsabilitatea imensa care revine atat Guvernului roman, cit si celui italian. Autoritatile din tara noastra trebuie sa promoveze initiative in masura sa restituie siguranta cetatenilor italieni. Nu se poate tolera acest exod catre Italia al unor persoane care nu sint in masura sa se intretina pe teritorul statului nostru. Pe de alta parte, Guvernul roman trebuie sa ofere posibilitatea unor conditii de viata decente pentru a impiedica acest masiv fenomen imigrational al propriilor cetateni.
Credeti ca masurile coercitive sint in masura sa asigure securitatea nationala, in lipsa unei politici care sa ofere posibilitatea unei integrari autentice a strainilor?
Securitatea nationala trebuie sa fie conditia primara inainte de a vorbi de imigratie. Caci numai daca cetatenii se simt protejati in tara lor se pot evita sentimentele de ura, frustrare fata de straini. Evident, insa cetatenii italieni trebuie sa aiba prioritate in a beneficia de protectia statului. Numai dupa aceea trebuie acordata asistenta sociala imigrantilor (invers decit se intimpla in Italia, unde se acorda prioritate strainilor). |
Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară. În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date. Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date în viitoare analize. |