Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 23.10.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Raluca DUMITRIU
Titlul articolului: Legea privind statutul minorităţilor zace de doi ani în Parlament
Acces online: https://www.gandul.info/politica/legea-privind-statutul-minoritatilor-zace-doi-ani-parlament.html?3928;965256


Vinovaţi au fost găsiţi liderii grupurilor parlamentare

UDMR cere să se sară peste discuţiile în comisii

Legea statutului minorităţilor naţionale are soarta pecetluită. Dezbaterile asupra proiectului, iniţiat de UDMR, şi care acordă drepturi însemnate, în special, comunităţii maghiare, vor rămâne blocate până la finalul acestei legislaturi parlamentare, după cum a tras concluzia însăşi conducerea Camerei Deputaţilor.

Preşedinţii celor trei comisii care au fost însărcinate cu elaborarea raportului asupra Statutului  - juridică, pentru învăţământ şi pentru drepturile omului –, Sergiu Andon, Lia Olguţa Vasilescu şi Nicolae Păun, au fost invitaţi, ieri, la şedinţa Biroului Permanent, pentru a găsi o soluţie astfel încât discuţiile pe marginea actului normativ să fie deblocate. În loc de rezolvare, membrii Biroului i-au identificat drept vinovaţi pentru tergiversarea dezbaterilor pe liderii grupurilor     parlamentare

„S-a tras concluzia că există un blocaj la nivelul liderilor de grup. Ei trebuie să stabilească programul de lucru al comisiilor şi, în acelaşi timp, să regleze într-un fel prezenţa membrilor acestor comisii la dezbateri”, a precizat, la finalul întâlnirii, secretarul Camerei, deputatul PSD Ioan Munteanu.

Altfel spus, fiecare partid este responsabil pentru blocarea Statutului minorităţilor, iar liderii grupurilor vor trebui, de acum încolo, să mimeze interesul pentru remedierea problemei. UDMR nu a fost mulţumită de decizia conducerii Camerei şi a cerut, la fel ca săptămâna trecută, să se sară peste etapa discuţiilor în comisii, iar proiectul de lege să fie dezbătut direct de plen, fără a mai fi întocmit un raport. Solicitarea maghiarilor a fost respinsă aproape în unanimitate.

„Eu nu prea-i văd să lucreze în această echipă. Argumentul este simplu: unii vor să treacă aceată lege, iar unii nu vor. Cei mai mulţi nu vor să treacă această lege şi, atunci, este clar”, a conchis reprezentantul Biroului Permanent, Ioan Munteanu.

Statutul minorităţilor a fost respins de Senat la sfârşitul lui 2005, iar de la începutul lui 2006 se află în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Discuţiile se desfăşoară cu dificultate, fie din cauza disputelor referitoare la diferite prevederi ale proiectului de lege, fie, cel mai adesea, din cauza lipsei de cvorum.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.