Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 10/9/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Liliana RUSE
Titlul articolului: Partidele pun 300.000 de euro gaj pentru uninominal
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/partidele-pun-300-000-de-euro-gaj-pentru-uninominal.html?3928;3161347


Numele cotidianului

Partidele care participă la alegerile din 30 noiembrie sunt obligate să depună în jur de 300.000 de euro, într-un cont al Autorităţii Electorale Per­manente, urmând să îşi recu­pereze banii dacă obţin peste 2 la sută la acest scrutin. Conform secretarului general al PNL, deputatul Dan Motreanu, AEP a înştiinţat partidele că a deschis acest cont şi că banii trebuie vărsaţi cât mai rapid. „Este vorba de o prevedere a legii electorale şi pentru asta am cerut noi, în primul rând, bani de la candidaţi”, a spus Motreanu.

Legea privind votul uninominal prevede, la articolul 25, că, la depunerea candidaturilor, fiecare partid, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie aparţinând minorităţilor, candidat independent trebuie să facă dovada constituirii unui depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, cu valoare de 5 salarii minime brute pentru fiecare candidat. Depozitul va fi restituit în termen de 14 zile lucrătoare de la data rămânerii definitive a rezultatelor ale­gerilor numai partidelor, alian­ţelor politice şi electorale, organizaţiilor ale minorităţilor care obţin un număr de voturi egal cu cel puţin 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Depozitul se restituie şi candidaţilor independenţi care obţin cel puţin 20% din voturile valabil exprimate în colegiul uninominal în care au candidat. Sumele care nu se restituie vor fi vărsate la bugetul de stat.

„Partidele care spun că nu iau bani de la candidaţi dau dovadă de ipocrizie. Domnul Boc, spre exemplu, are probabil acasă, în buzunar, banii care trebuie depuşi la AEP sau nu cunoaşte legea”, a declarat Motreanu. El a precizat că PNL va depune, pentru fiecare candidat, 2.500 de lei, adică în jur 700 de euro. Cum numărul de parlamentari este de 469, din care o parte vor merge la minorităţi, partidele vor trebui să depună peste 300.000 de euro, pe care îi vor recupera după alegeri. „Este deci o mare minciună a partidelor care spun că nu iau bani de la candidaţi. Dovada depozitului trebuie anexată la dosarul candidatului, care altfel nu este validat”, a mai spus liderul liberal.

PNL a cerut candidaţilor o taxă de 2.500 de euro şi a strâns în jur de 1 milion de euro. PSD a anunţat că filialele trebuie să doneze la centru 50 de salarii medii brute per candidat, iar PD-L se vorbeşte despre o contribuţie între 3.000 şi 20.000 de euro.


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.