Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 20.12.2007
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: Consiliul Naţional Secuiesc cere referendum „oficial” pentru autonomie
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.gandul.info/news/consiliul-national-secuiesc-cere-referendum-oficial-autonomie-1066211



 

Autorităţile locale şi populaţia  maghiară sunt îndemnate să arboreze „drapelul secuimii” pe toate clădirile publice sau proprietate privată!

C.N.S. Sfântu Gheorghe va cere conducerii centrale a Consiliului Naţional Secuiesc să demareze, „în cel mai scurt timp”, organizarea unui nou referendum, de data asta „oficial”, pentru autonomia teritorială a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, vicele acestei organizaţii, Tullit Attila. Acesta a invocat, în acest sens, rezultatul electoral obţinut la scrutinul europarlamentar de episcopul Tokes Laszlo - pe care CNS l-a sprijinit în campania electorală –,  susţinând că voturile obţinute de acesta „demonstrează clar voinţa de autonomie şi autoguvernare a poporului secui, pentru că mesajul domnului episcop a fost acelaşi cu mesajul nostru la referendumul neoficial organizat pentru autonomia Ţinutului Secuiesc”.

În prima jumătate a acestui an, C.N.S. – organizaţie neînregistrată juridic - a organizat, în cele 8 „scaune secuieşti” din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, un „referendum neoficial” pentru proclamarea autonomiei teritorial-etnice a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc”, la care, potrivit spuselor liderilor săi, ar fi strâns circa 200 000 de voturi „Da”. Din start, referendumul a fost contestat de mai-marii UDMR, care l-au considerat „un simplu sondaj de opinie, în cel mai bun caz, inutil şi fără nici un efect juridic”. Până când conducerea C.N.S. va hotărî dacă va organiza sau nu referendumul „oficial” cerut de liderii „scaunali” din Sf. Gheorghe, vicele Tullit a făcut un „apel deschis” către autorităţile locale şi populaţia maghiară majoritară din „Ţinutul Secuiesc” să arboreze pe toate clădirile publice sau proprietate privată „drapelul secuiesc”, albastru cu simboluri „istorice” aurii!

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.