Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 03.02.2009
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Raluca Dumitriu
Titlul articolului: Marko Bela: „România nu este stat naţional“
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.gandul.info/politica/marko-bela-romania-nu-este-stat-national-3857569


Liderul UDMR amendează şi declaraţiile lui Traian Băsescu faţă de autonomia teritorială: „Niciodată înseamnă, de fapt, câţiva ani“

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, că Româ­nia „nu este, de mult, stat naţional în realitate”. Argu­men­tul liderului Uniunii a fost acela că o ţară unde trăiesc 1,5 milioane de maghiari, nemaivorbind de alte comunităţi minoritare, „nici nu poate să fie stat naţional”.

În opinia sa, această sintagmă ar trebui eliminată şi din Constituţie, unde este prevăzută la articolul 1, mai ales că, din nou, se vorbeşte în prezent, „cu mare elan”, despre schimbarea Legii fundamentale. „Dacă vrem să modificăm Constituţia, atunci să nu spunem că nu putem accepta niciodată o soluţie pen­tru maghiari, ci să spunem «Cândva va trebui să modificăm Constituţia şi, după aceea, vom impune şi soluţia respectivă»”, a spus Marko.

Liderul UDMR a parat şi afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu de luni, de la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, potrivit căreia în România nu va exista niciodată autonomie teritorială.

„De la începutul anilor 90 am auzit acest refren – niciodată nu vom avea indicatoare bilingve, niciodată nu se va vorbi limba maghiară în administraţie şi nu va exista învăţământ în limba maghiară. Niciodată înseamnă, de fapt, câţiva ani”, a fost concluzia lui Marko Bela. El a arătat că toate aceste probleme au fost rezolvate deja în această perioadă. „Soluţii există şi au fost puse în aplicare. Nu cred că în politică trebuie să spui niciodată”, a declarat liderul UDMR, subliniind că foarte mulţi politicieni români au spus „nicio­dată” şi până la urmă au fost de acord cu ideile Uniunii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.