Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 11/11/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Bogdan Munteanu
Titlul articolului: Românii din Italia îşi numără morţii şi ţin copiii în case
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.gandul.info/news/romanii-italia-isi-numara-mortii-tin-copiii-case-1033978


               Românii din Italia ĂŽşi numără morţii şi ţin copiii ĂŽn case



În 48 de ore, au fost descoperiţi morţi, ĂŽn condiţii suspecte, o femeie cu capul spart, un bărbat ĂŽmpuşcat, iar o fetiţă s-a aruncat de la etajul unui gimnaziu

Copiii români, ameninţaţi ĂŽn şcolile din Italia şi ţinuţi acasă de mame

Italia – destinaţia de vis pentru circa un milion de imigranţi din România, plus alte mii de turişti care pot fi găsiţi ĂŽn orice moment al anului ĂŽn Peninsulă – devine un loc tot mai periculos pentru români. Doi conaţionali de-ai noştri au murit ĂŽn condiţii suspecte, iar o fetiţă a ĂŽncercat să se sinucidă, ĂŽn mai puţin de 48 de ore. Asta tocmai când premierul italian Romano Prodi dădea asigurări, ĂŽntr‑un interviu la TVR, că „în Italia nu există xenofobie”. Deşi autorităţile judiciare din Italia nu au confirmat pe moment existenţa unei motivaţii xenofobe, cele trei incidente nu au putut fi privite ca ĂŽntâmplătoare de presa italiană.

Astfel, ĂŽn noaptea de vineri spre sâmbătă, o femeie din România a fost descoperită cu capul spart lângă o baracă de la periferia estică a oraşului Milano. Rozeta Duplea, femeia de 39 de ani, a fost găsită moartă de către concubinul ei, un marocan, care a anunţat imediat poliţia. Baraca ĂŽn care locuiau cei doi fusese incendiată şi, chiar dacă femeia nu avea urme de arsuri, corpul ei era plin de „numeroase leziuni, inclusiv un traumatism cranian”, potrivit Corriere della Sera.


Soba cu gaz improvizată din baracă ar putea explica incendiul, dar nu şi violenţele la care a fost supusă românca. Ea şi con­cu­binul ei locuiau „într-un cartier de barăci” din apropierea aeroportului Linate, populat cu precădere de cetăţeni extracomunitari, nefiind vorba de o tabără „tipică” de rromi. Sâmbătă dimineaţa, o elevă româncă de 12 ani, care locuia de mai mulţi ani cu familia ĂŽn localitatea Azzano Decimo (din provincia nord-estică Pordenone) s-a aruncat de la etajul al doilea al gimnaziului ĂŽn care studia.

Transportată la spitalul din Udine, ea se află ĂŽn afara oricărui pericol, dar carabinierii anchetează deopotrivă motiva­ţiile aparentei tentative de sinucidere (ar exista un bileţel de-al fetei pe care autorităţile l-au dat la tradus), cât şi ipoteza unui conflict ĂŽntre ea şi colegi. Această variantă pare cu atât mai plauzibilă cu cât Ileana Forunca, preşedinta asociaţiei „Tera Nova” (care ĂŽi reprezintă pe românii din Treviso), a relatat pentru Rompres că ameninţările şi insultele la adresa copiilor români de către colegii lor italieni s-au ĂŽnmulţit după moartea Giovannei Reggiani la Roma, ĂŽn urma agresiunii puse pe seama cetăţeanului român Nicolae Mailat.

Potrivit dnei Forunca, unele mame românce au ajuns să ĂŽşi ţină copiii acasă, după ce aceştia s-au plâns că au fost agresaţi ĂŽn timpul cursu­rilor, de către colegi.

Împuşcat ĂŽn piept lângă un cartier de vile

În fine, tot la sfârşitul săptămânii trecute, un român a fost descoperit ĂŽmpuşcat ĂŽn piept ĂŽn localitatea Castelvolturno, din apropiere de Napoli. Bărbatul avea 31 de ani şi a fost descoperit mort de un conaţional. Cel puţin ĂŽn acest caz autorităţile judiciare locale nu investighează pista unui asasinat xenofob, ci mai degrabă a unei reglări de conturi ĂŽntre români, sau a unei divergenţe ĂŽntre proprietarii de vile din zonă şi cetăţeanul român.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.