Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 22.11.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: reportaje
Pagina (dacă este cazul): 4
Autorul articolului: Eliana Radulescu,Florin Cioloc
Titlul articolului: Raportul la Legea educaţiei, returnat Comisiei; articolele adoptate în week-end,reluate
Acces online: https://www.gandul.info/news/raportul-la-legea-educatiei-returnat-comisiei-articolele-adoptate-in-week-end-reluate-7738150


Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, ca raportul întocmit la proiectul Legii educaţiei naţionale să fie returnat Comisiei de învăţământ, urmând ca membrii acesteia să reia discuţiile la articolele adoptate în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică.

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, ca raportul întocmit la proiectul Legii educaţiei naţionale să fie returnat Comisiei de învăţământ, urmând ca membrii acesteia să reia discuţiile la articolele adoptate în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică.

Raportul la Legea educaţiei, returnat Comisiei; articolele adoptate în week-end, reluate

 

Biroul Permanent al Senatului a decis, luni, ca raportul întocmit la proiectul Legii educaţiei naţionale să fie returnat Comisiei de învăţământ, urmând ca membrii acesteia să reia discuţiile la articolele adoptate în cursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică.

 

Chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD) a precizat că membrii Comisiei de învăţământ vor avea termen până marţi, la ora 12.45, să reanalizeze respectivele prevederi.

 

Senatorul PSD a adăugat că, marţi, la ora 13.00, va avea loc o nouă şedinţă a Biroului Permanent, în care va fi stabilită foaia de parcurs a acestei legi.

 

Chelaru a spus că, în cadrul dezbaterilor din Biroul Permanent al Senatului, o parte dintre senatori a apreciat că această comisie "a lucrat mult mai mult decât trebuie, fără aprobarea Biroului Permanent" şi a apreciat că zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în care Comisia a lucrat peste program, neavând aprobarea Biroului Permanent, nu pot fi avute în vedere.

 

"După nenumărate discuţii, s-a ajuns la un compromis, apreciindu-se ca respectiva comisie să reanalizeze articolele dezbătute în cele trei zile", a declarat Chelaru.

 

Senatorul social-democrat a precizat că a existat şi o altă propunere, ca membrii Comisiei să reanalizeze până miercuri acest raport, apoi să fie sesizat Biroul Permanent şi să fie acordate cele trei zile necesare pentru încunoştiinţarea senatorilor, astfel încât proiectul şi raportul să intre în dezbaterea plenului Senatului în cursul săptămânii viitoare.

 

"Sigur că toate aceste discuţii şi toate propunerile aprobate e posibil să fie reanalizate, la propunerea oricărui grup parlamentar, astăzi (n.r. - luni), în şedinţa de plen", a ţinut să precizeze Ioan Chelaru.

 

Cei şase senatori PSD şi PNL din Comisia pentru învăţământ au dezbătut Legea educaţiei, sâmbătă şi duminică, în absenţa reprezentanţilor PDL şi UDMR. Raportul a fost depus, luni, la Biroul Permanent al Senatului.

 

Pe parcursul unei şedinţe maraton care a durat aproape nouă ore, cei şase membri din opoziţie ai comisei au dezbătut, sâmbătă, majoritatea articolelor din proiectul de act normativ, până la articolul 331, ultimul al actului normativ. Duminică, ei au reluat lectura proiectului de act normativ, pentru ultimele corecturi.

 


Raportul Comisiei de învăţământ la proiectul Legii educaţiei naţionale a fost depus, luni, la Biroul Permanent al Senatului.

Raportul are peste o mie de pagini, cu amendamente admise şi respinse de comisie.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a vorbit la telefon, luni dimineaţă, înaintea şedinţei BPN, cu senatorul Ecaterina Andronescu, aceasta confirmându-i că a depus la secretariatul Biroului Permanent raportul Comisiei de învăţământ asupra Legii educaţiei.

Ponta vorbea la telefon cu Andronescu în momentul în care jurnaliştii au fost chemaţi pentru ilustraţii, înainte de începerea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

După ce a închis, el le-a spus celorlalţi membri ai BPN că raportul comisiei de învăţământ asupra Legii educaţiei a fost finalizat şi depus la secretariatul Senatului, astfel că acesta poate fi repartizat votului în plen de către Biroul Permanent al Senatului, care va avea loc la ora 13.00.

Înaintea BPN, Ponta s-a referit şi la modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, afirmând că reprezentarea votului din 2008 a fost "dispreţuită".

"Vom avea la Camera Deputaţilor o conducere fără nicio legătură cu votul oamenilor, cu principiile democraţiei, o conducere cu metode abuzive de acaparare a puterii", a spus el.

Cei şase senatori PSD şi PNL din Comisia pentru învăţământ au dezbătut Legea educaţiei, sâmbătă şi duminică, în absenţa reprezentanţilor PDL şi UDMR.

Pe parcursul unei şedinţe maraton care a durat aproape nouă ore, cei şase membri din opoziţie ai comisei au dezbătut, sâmbătă, majoritatea articolelor din proiectul de act normativ, până la articolul 331, ultimul al actului normativ.

Senatorii din Comisia pentru învăţământ au finalizat, de asemenea, secţiunea "Lista definiţiilor termenilor şi a expresiilor utilizate în cuprinsul legii", ultima din proiectul de act normativ.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a declarat, sâmbătă, că senatorii opoziţiei care dezbat în week-end proiectul Legii educaţiei naţionale nu au aprobare să lucreze, că aceste şedinţe se desfăşoară în afara Regulamentului şi că articolele adoptate trebuie rediscutate.

În replică, Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al comisiei, a declarat că dezbaterea Legii educaţiei în prezenţa opoziţiei este regulamentară, s-a desfăşurat în cvorum, ea precizând că raportul va fi înaintat, "ca orice raport", Biroului Permanent. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.