Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 30.11.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Aniela Nine , Elena Stan
Titlul articolului: UDMR - Statutul minoritatilor si dezideratele Unirii
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/32270/udmr---statutul-minoritatilor-si-dezideratele-unirii


Proiectul privind statutul minoritatilor nationale este menit, potrivit declaratiilor liderului UDMR, Marko Bela, sa duca la indeplinirea dezideratelor incluse in Rezolutia semnata la Alba-Iulia la 1 decembrie 1918.
Liderul UDMR a spus ca ziua de 1 Decembrie are o alta semnificatie pentru maghiari decat pentru romani, ""pentru ca istoria ne-a contrapus de foarte multe ori"". Cu toate acestea, Marko Bela a aratat ca data de 1 Decembrie ""are un mesaj puternic si in ceea ce priveste maghiarii din Romania"", prin continutul Rezolutiei de la Alba-Iulia. Potrivit liderului Uniunii, documentul semnat la 1 Decembrie 1918 este important pentru maghiari, deoarece acesta prevede ""o deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare"". ""Aceasta zi este importanta si pentru noi"", a declarat Marko Bela.

MENIRE. El a subliniat ca o parte din dezideratele asumate in 1918 nu au fost atinse nici pana acum, dar ca ele pot fi realizate prin adoptarea proiectului privind statutul minoritatilor. ""Statutul minoritatilor este menit sa ne conduca la indeplinirea acelor deziderate impuse de Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba-Iulia. Principiile cuprinse in acest proiect izvorasc nu numai din cerintele europene actuale, ci in primul rand din acel eveniment de la 1 Decembrie 1918"", a mai spus Marko Bela.

PROCEDURA. Statutul minoritatilor ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor fara raportul celor trei comisii sesizate in fond, conform noului Regulament. Liderul Uniunii s-a pronuntat impotriva acestei practici prevazute de Regulament, prin care un proiect poate intra in dezbaterea plenului fara a fi discutat de comisiile parlamentare. Marko Bela a aratat insa ca cele trei comisii sesizate pentru formularea raportului la proiectul privind statutul minoritatilor nu vor putea finaliza dezbaterile pana la 7 decembrie, data la care este prevazuta inceperea discutiilor in plen.

""LEGE FIREASCA""

Premierul Tariceanu a declarat ieri, la Cluj, ca Legea privind statutul minoritatilor nationale nu este o reglementare excesiva in domeniu, ci una normala si fireasca. ""Legea, in forma in care este, nu face nimic deosebit decat sa dea cadrul legal realitatii din Romania. Nu cred ca trebuie sa ne temem de autonomia culturala, de dreptul minoritatilor, pentru ca legea nu e doar pentru maghiari, ci pentru toate minoritatile nationale. Aceasta lege nu e o reglementare excesiva in domeniu, ci una normala si fireasca"", a spus Tariceanu. El a mai spus ca ""temerile si ingrijorarile de la Parlamentul European ar trebui luate in seama. Cu totii acolo considera ca Legea privind statutul minoritatilor este o lege europeana. Noi, daca ne-am luat un angajament politic, vrem sa-l ducem la bun sfarsit"".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.