Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul NaĹŁional
Anul şi data apariţiei: 24.10.2007
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Legea Învăţământului - Dezbatere publică amânată În fugă
Acces online: https://www.jurnalul.ro/articole/106868/legea-invatamantului-dezbatere-publica-amanata-in-fuga


Ministerul EducaĹŁiei, Cercetării şi Tineretului programase ieri la Biblioteca Centrală Universitară lansarea în dezbatere publică a Proiectului Pachetului de Legi ale EducaĹŁiei. Evenimentul a fost însă contramandat în ultimul moment din motive încă neclare, MECT anunĹŁând asta prin intermediul unui comunicat de presă. ÎnştiinĹŁarea a venit marĹŁi seară, la ora 20:00, fără vreo explicaĹŁie sau detalii în legătură cu reprogramarea evenimentului. După acest episod a urmat un al doilea comunicat, prin care MECT anunĹŁa ieri după-amiază că amânarea a venit în urma “unei analize asupra oportunităţii momentului în care acest pachet ar fi fost supus dezbaterii. Având în vedere că în seara zilei de marĹŁi domnul preşedinte Traian Băsescu a propus declanşarea referendumului pentru votul uninominal şi în acelaşi timp, în perioada imediat următoare, vom asista la campania electorală pentru Parlamentul European, Ministerul EducaĹŁiei a considerat că o dezbatere publică activă şi constructivă asupra cadrului legal al educaĹŁiei româneşti ar fi fost acum profund afectată”.

ALTĂ MOTIVAŢIE. Surse parlamentare susĹŁin însă că motivele reale ar fi “pretenĹŁiile inacceptabile” ale reprezentanĹŁilor UDMR în ceea ce priveşte amendarea Proiectului Pachetului de Legi ale EducaĹŁiei. Prin vocea lui Marko Bela, reprezentanĹŁii UDMR au cerut ca limba română să fie predată copiilor de etnie maghiară ca limbă străină, iar istoria şi geografia României să fie predate în limba maternă, urmând ca examenul la cele două materii să fie susĹŁinut tot în limba maghiară. O altă pretenĹŁie a liderilor UDMR a fost ca directorii de şcoli din zonele cu populaĹŁie majoritară maghiară să aparĹŁină acestei etnii.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât ĂŽn limba română cât şi ĂŽn limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  În viitoare analize.