Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 15-01-2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Recensămintele romilor din Italia, criticate în raportul Human Rights Watch
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-jurnalul/recensamintele-romilor-din-italia-criticate-in-raportul-human-rights-watch-402615.html


Recensămintele romilor din Italia, criticate în raportul Human Rights Watch

Raportul Human Rights Watch din 2009 atrage atenţia asupra deciziei autorităţilor italiene de a organiza recensăminte, amprentări şi razii în taberele de romi şi arată că în Italia a fost iniţiat un proces privind legalitatea acestor măsuri.

"Guvernul italian a declarat, în 2008, stare de urgenţă privind comunităţile nomade (nume folosit pentru romi) în regiunile Campania, Lazio şi Lombardia, pentru a opri actele justiţiare individuale, inclusiv două atacuri cu sticle incendiare comise asupra unor tabere de romi în mai, şi pentru a răspunde îngrijorării publice manifestate în urma unor crime violente care ar fi fost comise de romi", se arată în raportul organizaţiei Human Rights Watch (HRW) din 2009. HRW atrage atenţia că starea de urgenţă privind romii conferea autorităţilor locale o autoritate specială prin care puteau organiza recensăminte, amprentări, razii în taberele de romi, având şi dreptul de a demola astfel de aşezăminte. "În iulie, a fost iniţiat un proces prin care se arăta ilegalitatea acestor măsuri, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care să oprească amprentările romilor, inclusiv a copiilor. CE nu a mai emis nicio părere despre aceste demersuri, după ce a primit asigurări de la guvernul italian că nu colectează date pe criterii etnice", constată raportul. Pe fondul "scandalului Mailat", tema siguranţei a marcat campania electorală pentru alegerile legislative şi pe cea pentru Primăria Romei, din primăvara anului 2008. Astfel, toţi candidaţii au ameninţat romii cu măsuri dure, iar primarul Romei, Gianni Alemanno, a dedicat primul său gest soţului Giovannei Reggiani, tânăra ucisă de românul Romulus Mailat. După venirea la putere a dreptei, Parlamentul italian a aprobat un pachet controversat de măsuri pentru combaterea imigraţiei ilegale. Acesta prevedea delictul de imigraţie ilegală, care poate fi sancţionat cu închisoarea de la şase luni la patru ani, suplimentarea cu o treime a pedepselor în cazul în care infracţiunile erau comise de un imigrant ilegal, expulzări mai facile şi pedepse cu închisoarea de la şase luni la trei ani pentru proprietarii care îşi închiriau locuinţele unor imigranţi ilegali. Cea mai criticată măsură de către politicienii români şi europarlamentari a fost însă amprentarea romilor în cadrul unui recensământ desfăşurat în taberele de nomazi. (V.A.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.