Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 09.09.2010
Tematica: dezbaterea etnonimelor rom-tigan
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Jurnalul Național
Titlul articolului: Băsescu: Schimbarea denumirii ţiganilor în romi, o decizie greşită
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/basescu-schimbarea-denumirii-tiganilor-in-romi-o-decizie-gresita-554121.html



Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi la RRA, că, în momentul în care s-a luat decizia schimbării denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români



"Romi, ţigani... Este extrem de important. Politic, în România s-a făcut o mare greşeală, o realizez şi eu acum, când s-a schimbat numele acestei minorităţi din ţigani în romi. Nu întreţine nimeni intenţionat confuzia. A fost decizia noastră politică, dar ea s-a produs şi, în momentul de faţă, la mulţi dintre cetăţenii europeni este o confuzie dacă romi înseamnă români toţi, 22 de milioane sau este vorba despre o etnie", a declarat Traian Băsescu. El a mai spus că este nevoie de sprijinul politicienilor europeni pentru a rezolva problema ţiganilor, a celor nomazi în mod deosebit, pentru că ei nu pot fi stabilizaţi, integraţi. "Au această cultură a deplasării dintr-un loc în altul. Politicienii, ca să ia decizii de susţinere financiară a unui proces de integrare a romilor nomazi, au nevoie să nu fie contestaţi de propria lor populaţie. Una este când politicienii francezi, germani, britanici au spus: trebuie să integrăm o jumătate de milion de ţigani nomazi şi alta când contribuabilul spune că trebuie să integreze 22 milioane de români. Discutăm despre o etnie. România susţine această etnie. Nu putem fi de acord cu acţiunea Guvernului francez", a mai afirmat şeful statului.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.