Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 03.01.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Preşedinţii CJ Covasna, Harghita şi Mureş au cerut cetăţenia maghiară
Numărul fotografiilor: 3
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/presedintii-cj-covasna-harghita-si-mures-au-cerut-cetatenia-maghiara-563917.html


Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş, Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Edita Emoke şi-au depus, astăzi, la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, actele pentru obţinerea cetăţeniei ungare, alături de primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Cei trei preşedinţi de CJ au declarat că s-au grăbit să îşi depună actele pentru obţinerea cetăţeniei ungare chiar în prima zi de lucru a noului an pentru a da un exemplu locuitorilor din Transilvania, pe care i-au îndemnat să procedeze la fel.

În opinia preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba, acordarea cetăţeniei ungare este un drept oferit de statul ungar în beneficiul tuturor maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor, menit să accentueze apartenenţa lor la aceeaşi naţiune.

"Este un drept oferit de statul ungar şi cred că e bine să-l revendicăm încă din primele zile ale anului. Cred că pentru unificarea naţiunii (maghiare - n.r.), chiar şi a acelei părţi rămasă în afara graniţelor, obţinerea dublei cetăţenii este benefică. Asta nu înseamnă că aş dori să trăiesc în Ungaria sau copiii mei ar dori să trăiască acolo deocamdată, este un drept prin care ne putem accentua apartenenţa la aceeaşi naţiune", a spus Borboly Csaba, citat de Mediafax.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, care a venit la Consulat împreună cu soţia şi cei trei copii, a afirmat că putea solicita şi obţine cetăţenia ungară încă din 1990, când s-a dus în Ungaria, unde a trăit timp de cinci ani împreună cu soţia sa, dar a aşteptat să poată face acest demers "acasă".

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.