Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 23.11.2008
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Marko Bela: 1 Decembrie înseamnă pentru maghiari 70 de ani de agonie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.realitatea.net/marko-bela-1-decembrie-inseamna-pentru-maghiari-70-de-ani-de-agonie_400131_comentarii.html


Liderul UDMR Marko Bela spune că maghiarii nu se pot bucura la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, această dată însemnând 70 de ani de agonie.

"Ne doare Trianonul şi ne doare 1918. După alegeri e sărbătoarea naţională a României, dar evenimentul nu ne bucură, ne doare, pentru că acea întorsătură a istoriei a însemnat 70 de ani de agonie. Nimeni să nu ne ceară să ne bucurăm de această zi, deşi o respectăm", spunea Marko Bela în cadrul unei întruniri electorale. Declaraţiile au fost făcute în faţa a 7.000 de participanţi la un spectacol de campanie electorală organizat la Târgu-Mureş.

Tot Marko Bela afirma într-o vizită în judeţul Mureş că ar trebui predate materii ca istoria şi geografia în limba maghiară în zonele populate de unguri.

"Predarea în limba maghiară a istoriei şi geografiei trebuie introdusă într-un timp foarte scurt. Cu toate că Guvernul a soluţionat această problemă, dreptul de a învăţa în limba maghiară istoria şi geografia nu a trecut însă în Parlament şi am ajuns să dezbatem nişte proiecte aiurea, în loc să ne ocupăm de dobândirea acestor drepturi", a spus Marko, într-o vizită la Sângeorgiu de Mureş.

Mai mult decât atât, liderul UDMR  a propus chiar predarea obligatorie a limbii maghiare pentru copiii români în şcolile din Transilvania.

"În Transilvania, învăţarea limbii maghiare ar trebui să devină obligatorie. Eu sunt convins că ar fi spre avantajul copiilor români că în aceste zone unde există populaţie maghiară importantă să înveţe limba maghiară, iar Uniunea Democrată a Maghiarilor din România va iniţia chiar un proiect de lege în acest sens", susţinea Marko Bela în cadrul unei emisiuni la postul de radio Realitatea FM.

Cristian Tudor Popescu a atacat dur declaraţiile recente ale liderului UDMR în cadrul ziarului "Gândul".

"Ungurii Béla şi Frunda se comportă politic foarte româneşte. Declaraţiile lor sunt din acelaşi soi cu Fondul de pensii s-a prăbuşit, se pregăteşte o lovitură de stat, eu merg cu Loganul. Ele sunt gândite să forţeze intrarea în Parlament a unui UDMR aflat pe muchia celor 5%. Nu ştiu dacă vor reuşi, eu, unul, le doresc succes, dar, deocamdată, nu fac decât să umfle o bulă de oxigen pentru PRM-ul care horcăie. Din fericire, cred că e prea târziu, cu toate zbieretele tribunului", afirma Cristian Tudor Popescu. Citeşte editorialul complet al lui Cristian Tudor Popescu.

Adrian Ursu, analist politic şi gazetar, vede declaraţiile liderului UDMR cu privire la ziua de 1 Decembrie ca "enunţuri pur electorale".

"Afirmaţiile lui Marko Bela cu privire la Ziua Naţională a României le putem privim ca pe nişte declaraţii de campanie electorală pentru că suntem în campanie electorală, inclusiv UDMR se află în campanie electorală. Prin urmare, declaraţiile făcute nu vor altceva decât să stârnească sensibilitatea electoratului lor şi să mai strângă nişte voturi. Contextual, declaraţia lui Marko Bela nu este o declaraţie nouă, având în vedere şi reacţiile din ultima vreme ale altor lideri UDMR, iar acest gen de declaraţii nu ar trebui să ne dea frisoane, în contextul în care suntem o ţară membră a Uniunii Europene. UDMR are oricum 66% şanse să ajungă în Parlament şi va fi un joker important pentru oricare din partidele politice majore din România care speră să ajungă la guvernare", a declarat în exclusivitate pentru Realitatea.NET, Adrian Ursu, redactor-şef la ziarul Cotidianul.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.